28 juni 200600:00

Door Joep Meijsen

Goalie en coach bij Tilburg

Tilburg Trappers heeft een Zweedse doelman aangetrokken. Het gaat om de 28-jarige Emil Lundgren. De formatie uit Noord-Brabant wordt het komende jaar gecoacht door de Amerikaan Larry Suarez, die de afgelopen jaren in Duitsland actief was.

Dat heeft Tilburg Trappers vanmorgen bekendgemaakt. Beide nieuwkomers tekenen een contract voor een jaar in Stappegoor. Voor Emil Lundgren is Tilburg zijn eerste buitenlandse avontuur. De doelman speelde de afgelopen jaren vooral op het tweede en derde niveau in Zweden.

Vorig jaar kwam Lundgren uit voor AIK in de Allsvenskan en Arlanda in de Zweedse Eerste Divisie, het derde niveau in het Scandinavische land. In totaal speelde Lundgren voor vier verschillende clubs sinds zijn debuut op seniorenniveau in het seizoen 1993/94. Pas twee jaar later kreeg hij overigens regelmatig daadwerkelijk speeltijd bij Uppsala AIS.

Met Lundgren haalt Tilburg een doelman binnen met veel ervaring in de Zweedse liga's. Het is voor het eerst in lange tijd dat bij Tilburg een buitenlander in het doel stond. Sinds begin jaren negentig was Martin Trommelen de vaste keuze bij Trappers, de afgelopen jaren in combinatie met Marcel den Hartog. Laatstgenoemde krijgt geen contractverlenging bij Tilburg, terwijl Trommelen naar verwachting een stapje terug doet.

Opvallend aan de nieuwe coach van Tilburg is dat deze al in Nederland woont. Larry Suarez is getrouwd met een Nederlandse en woont in Nijmegen. Zijn aanstelling zat er al geruime tijd aan te komen. Als voorschot op een eventuele aanstelling was hij al sinds maart actief bij Trappers als scout voor nieuwe spelers.

Suarez heeft zich de afgelopen jaren langzaam omhoog gewerkt in het Duitse ijshockey. Zo was hij jaren actief als jeugdcoach bij de Moskitos in Essen. De in 1964 in Chicago geboren coach liep stage bij de NńāŇírnberg Ice Tigers in de DEL en was als hoofdcoach korte tijd werkzaam bij de clubs Schweinfurt en Revier Lńā¬∂wen Oberhausen. Bij beide clubs was hij overigens niet lang actief. Bij Schweinfurt kwam hij al na enkele weken in conflict met het bestuur over de te volgen koers.

Bij Oberhausen was hij aan het begin van het afgelopen seizoen een maand hoofdcoach, alvorens hij daar op non-actief werd gezet. 'Het is duidelijk dat onze verwachtingen niet vervuld zijn en het afscheid onvermijdelijk was', liet Revier Lńā¬∂wen op 12 oktober 2005 weten.

Trappers biedt Suarez dus een derde kans op seniorenniveau. Volgens de Tilburgers betreft het een tactisch en technisch sterke coach, die gebruik kan maken van een uitgebreid netwerk aan contacten in het Noord-Amerikaanse ijshockey. Hij zal zich ook actief gaan bezighouden met het tweede team van Trappers en de jeugdopleiding bij Tilburg.

Tilburg wil de selectie nog versterken met een buitenlandse aanvaller. Naar verwachting wordt deze binnen twee weken gepresenteerd.