Facebook landscape

5 juni 202121:59

Door Peter van Oirschot

Goede scores ijshockey bij verkiezing Club van het Jaar

De Nederlandse ijshockeyclubs hebben zich uitstekend gepresenteerd bij de verkiezing Club van het Jaar 2021. De drie verenigingen met de meeste stemmen zijn Yeti’s Breda (503 stemmen), Hijs Hokij Den Haag (420 stemmen) en UNIS Flyers Heerenveen (375 stemmen). De uitslag is onlangs bekend gemaakt per provincie en gemeente.

De coronacrisis heeft een sterke wissel getrokken op het verenigingsleven in Nederland. Rabobank heeft samen met NOC*NSF, AD.nl, LKCA en Kunstbende het initiatief genomen om in deze moeilijke tijden het fenomeen verenigen te vieren √©n te belonen via de verkiezing Club van het Jaar. Deze verkiezing maakt deel uit van Rabo ClubSupport, dat sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financi√ęle ondersteuning biedt om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Enorme boost


Ook onze ijshockeyverenigingen kregen het afgelopen jaar veel voor hun kiezen, maar hebben -zoals zo kenmerkend voor onze sport- de mouwen opgestroopt en veerkracht getoond in hun strijd om de coronaperiode te overleven met zo weinig mogelijk schade. Deelname aan de verkiezing Club van het Jaar was een manier om leden en sympathisanten te activeren om op hun favoriete club te stemmen. Onze verenigingen hebben zich van hun beste kant laten zien, veel stemmen vergaard en de ijshockeysport daarmee een enorme boost gegeven. We zijn de snelste teamsport ter wereld, maar nu ook de snelste stijger bij de verkiezing Club van het Jaar. De jury was onder de indruk van het aantal stemmen dat sommige ijshockeyverenigingen hebben behaald.

IJshockey Nederland hoopt dat volgend jaar alle Nederlandse ijshockeyclubs deelnemen aan deze verkiezing, want dit smaakt natuurlijk naar meer. Het is wel belangrijk dat de ijshockeyclubs hun motivatie als sportvereniging dan nog beter en duidelijker formuleren en communiceren.

Eigen verkiezing


In het verlengde van de ‚Äėgrote‚Äô verkiezing kiest IJshockey Nederland ook een eigen Club van het Jaar. De bond heeft na de stemperiode een eigen Top 3 samengesteld op basis van behaalde stemmen en motivatie. Deze drie clubs worden uitgenodigd voor een jurygesprek, waarin zij hun initiatieven mogen pitchen. Deze pitch zal online plaatsvinden en worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Op basis van het juryrapport roept IJshockey Nederland daarna de eigen Club van het Jaar uit. Die ontvangt naast deze eretitel een bijbehorende ‚Äėaward‚Äô, tien helmen met masker voor de jeugdopleiding en aandacht voor de club op website en Facebook van IJshockey Nederland. Hiervoor wordt op de clublocatie een video opgenomen, worden clubmensen ge√Įnterviewd en foto‚Äôs gemaakt. De jury van IJshockey Nederland bestaat uit Jan Hopstaken (voorzitter), Ron Berteling, Silvia Bos (SB-Sport) en Maartje Fleuren (Fleuren SportSupport).


De pitch voor de Club van het Jaar van IJshockey Nederland is op dinsdag 8 juni a.s. vanaf 19.30 uur online via Teams. Belangstellenden die als publiek aan willen sluiten zijn van harte welkom en kunnen de daarvoor deze link
aanklikken.

Uitslag


Tot slot de scores van de ijshockeyverenigingen tijdens de verkiezing Club van het Jaar 2021:

Yeti’s Breda 503 stemmen (5e in provincie, 2e
in gemeente)
Hijs Hokij Den Haag 420 stemmen (9e in provincie, 3e
in gemeente)
UNIS Flyers Heerenveen 375 stemmen (2e in provincie, gemeentewinnaar)
Dordrecht Lions 193 stemmen (gemeentewinnaar)
IJCU Dragons Utrecht 176 stemmen (3e in gemeente)
Smoke Eaters Geleen 172 stemmen (8e in provincie, gemeentewinnaar)
TeamStripes NL 113 stemmen (2e in gemeente)
Red Eagles ‚Äės-Hertogenbosch 109 stemmen
Tilburg Trappers jeugd 52 stemmen
Zoetermeer Panters 11 stemmen
Nijmegen Devils 0 stemmen

Het is opvallend dat ook onze scheidsrechters (TeamStripes NL) het zo goed hebben gedaan bij deze verkiezing.