WK2018 Nederland Belgie 03

29 april 201809:16

Door Joep Meijsen

Goedemorgen Tilburg: Finaledag, Rule Britannia en een loterij

Goedemorgen vanuit Tilburg. Het is finaledag hier, met de kraker om promotie tussen Nederland en Australi√ę. Natuurlijk kijken we vooruit naar die wedstrijd en kijken we naar de ontknoping in de andere WK's. Daarnaast werpen we een blik op Daniel Sprong en Jamie Schaafsma en is er onder meer aandacht voor de play-offs in de NHL.

Het is een échte...

finaledag deze zondag. Het Nederlands ijshockeyteam speelt om 16.30 uur tegen Australi√ę en de ploeg die wint, promoveert naar Division IB. Daar zullen volgend jaar Polen, Roemeni√ę, Japan, Oekra√Įne en Estland de tegenstanders zijn. Litouwen promoveerde gisteren uit IB met een 4-1 zege op Estland, terwijl Kroat√ę degradeerde na het verlies met 3-7 tegen Roemeni√ę.

Er staan weer drie..

wedstrijden op het programma. Belgi√ę en China openen het bal om 13.00 uur met een wedstrijd die gaat om de vierde plaats op de ranglijst. Daarna de kraker tussen Nederland en Australi√ę om 16.30 uur en tenslotte om 20.00 uur IJsland tegen Servi√ę, gevolgd door de prijsuitreiking. Toeschouwers met een kaartje voor de wedstrijd van Nederland krijgen gratis toegang tot de slotwedstrijd en de ceremonie.

De wedstrijd waar iedereen...

het meest naar vooruitkijkt is natuurlijk het duel om promotie. In het doel wordt het Ian Meierdres tegen Anthony Kimlin, twee goalies met een uitstekend savepercentage in dit kampioenschap. Meierdres zit op 96,88 procent, terwijl Kimlin op 95,33 procent zit. Kimlin moest daar echter 102 saves voor maken, tegen maar 31 voor Meierdres. Het zijn ook de twee ploegen die het makkelijkst scoren. Bij Nederland is 17,28 procent van de schoten raak, bij Australi√ę 11,33.

Nederland heeft de beste..

powerplay en penaltykill van het toernooi tot nu toe. In meer dan √©√©n op de drie kansen schiet Nederland raak met een man meer op het ijs, bij Australi√ę is dat 22 procent. Oranje kreeg pas √©√©n powerplaygoal tegen in het toernooi, Australi√ę drie. Vijf spelers staan bovenaan de topscorerslijst van het toernooi met acht punten, waarvan vier Nederlanders (Giovanni Vogelaar, Kevin Bruijsten, Raphael Joly en Ivy van den Heuvel). De andere is Matt Armstrong. Vogelaar schoot al zes keer raak. Een onderdeel waar Australi√ę het voordeel heeft, zijn de face-offs, met vier spelers in de top acht. Voor Nederland staat daar alleen Danny Stempher, maar die is met een percentage winst van 69,84 wel de besete van het toernooi. Cameron Todd, Chris Wong en Wehebe Darge winnen allemaal meer dan 63 procent van hun face-offs.

Al voorbereiding..

is het wellicht leuk om de wedstrijd tussen Nederland en Belgi√ę nog een keer terug te kijken.

En straks...

is hier de livestream van Nederland tegen Australi√ę te vinden. Commentaar Joep Meijsen en Wil Zwarthoed.

Er was ook nog...

goed nieuws voor het Nederlandse ijshockey.

De ontknoping in Division IA..

was er eentje uit een thriller. Eerst was er de wedstrijd tussen Sloveni√ę en Itali√ę. Geen van beide teams had iets aan een gelijkspel, dus haalden beide teams in de slotfase hun goalie van het ijs. Diego Kostner scoorde toen het winnende doelpunt voor Itali√ę, dat promoveert naar het hoogste niveau. Daarna was er een slopende ontknoping bij Hongarije tegen Groot-Brittanni√ę. Hongarije stond in deze wedstrijd lange tijd op voorsprong, maar met nog minder dan 16 seconden te spelen was het Robert Farmer die de Britten op gelijke hoogte bracht, overtime afdwong en daarmee promotie bewerkstelligde. In twee jaar gaan de Britten omhoog van IB naar het hoogste niveau.

Daniel Sprong werd..

met zijn team deze week uitgeschakeld in de play-offs van de American Hockey League, maar zijn seizoen is nog niet voorbij. De in Amsterdam geboren aanvaller is één van een grote groep zogenoemde Black Aces die in geval van blessures bij de Pittsburgh Penguins kan worden opgeroepen voor wedstrijden in de play-offs. Anders is er altijd volgend jaar nog voor Sprong, al speculeert dit artikel dat de Nederlander mogelijk volgend jaar elders actief kan zijn in de NHL. Let wel, dat is allemaal speculatie.

Jamie Schaafsma staat met de...

Fort Wayne Komets op 1-0 voor in de serie in de ECHL-play-offs tegen de Toledo Walleye. De Komets wonnen het eerste duel met 5-3. Dennis Kravchenko had twee goals en twee assists. Vandaag volgt het tweede duel in de best-of-seven-serie.

Robin Slanina...

wisselt van de F√ľchsen in Duisburg terug naar de Moskitos uit Essen. De 27-jarige Tsjechische-Duitser had twee jaar geleden in het shirt van Essen al 41 punten in 43 wedstrijden in de reguliere competitie en was met 41 punten in slechts 27 wedstrijden ook zeer succesvol in Duisburg.

Het was een spannend moment...

voor fans van ploegen die de play-offs niet haalden, de draft lottery. De Buffalo Sabres mogen als eerste kiezen, gevolgd door de Carolina Hurricanes, Montreal Canadiens en Ottawa Senators. De top tien wordt gecompleteerd door Arizona, Detroit, Vancouver, Chicaco, New York en Edmonton. De Zweedse verdediger Rasmus Dahlin is de waarschijnlijke eerste pick in de dragt straks.

Logan Couture scoorde...

in de tweede overtime om de San Jose Sharks een 4-3 zege te geven tegen de Vegas Golden Knights, die daarmee hun eerste wedstrijd tijdens deze play-offs verloren. Eerder was een winnende goal van Vegas afgekeurd wegens goalie-interference.

De toplijn van de Boston Bruins,

Marchand, Bergeron en Pastrnak had elf punten in de 6-2 overwinning in de eerste wedstrijd in de serie tussen de Bruins en de Tampa Bay Lightning. Pastrnak had vier assists, Rick Nash scoorde twee keer en Tuukka Rask maakte 34 saves.