WK I Jshockey Team Nederland TDW 6674

27 april 201810:38

Door Joep Meijsen

Goedemorgen Tilburg: ongeslagen, Red Bulls en een zevenklapper

Goedemorgen vanuit Tilburg. Oranje bleef gisteravond ongeslagen op het wereldkampioenschap. We kijken terug op gisteren en vooruit naar zaterdag. Verder onder meer aandacht voor de titel van M√ľnchen, Daniel Sprong, Jamie Schaafsma en een zevenklapper van de Golden Knights.

Het Nederlandse ijshockeyteam...

won donderdagavond met 5-0 van Servi√ę en blijft daarmee op titelkoers. Obstakel onderweg naar promotie is Australi√ę, dat ook nog ongeslagen is. Op zondag spelen de twee nu ongeslagen teams tegen elkaar. Voor die tijd speelt Nederland echter nog tegen Belgi√ę en wacht Australi√ę de wedstrijd tegen Servi√ę, dat ook nog in de race is om promotie. Die wedstrijden worden zaterdag gespeeld. Dan staat ook China tegen IJsland op het programma. Een cruciale wedstrijd in de strijd om degradatie.

Kaarten voor dit weekeinde zijn te koop via Ticketpoint >>>

Maar Nederland won dus van...

Servi√ę. Aanvaller Danny Stempher vertelde na afloop dat hij geniet van het kampioenschap en van Doug Mason als coach. 'Ik speel grotendeels hetzelfde als bij Trappers. Doug geeft ons veel vertrouwen en is altijd heel positief. Hij legt uit hoe we dingen moeten doen en geeft positieve feedbak', aldus Stempher. Voor meer van Stempher en Mason rond het duel tegen Servi√ę, lees het wedstrijdverslag met quotes en foto's >>>

Na drie speeldagen zijn er...

drie topscorers van het toernooi met ieder zes punten. Dat zijn Giovanni Vogelaar en Raphael Joly van Nederland en Matt Armstrong van Australi√ę. Vogelaar heeft met vier goals de meeste doelpunten, Armstrong met vijf stuks de meeste assists. Vogelaar en Kilian van Gorp zijn met +7 de 'leaders' in +/-. Danny Stempher is de man die de meeste face-offs wint bij Nederland, hij wint ruim 71 procent van zijn 'draws'. Chris Wong en Wehebe Darge van Australi√ę doen het nog iets beter. Eerstgenoemde zit op bijna 74 procent. Ian Meierdres kreeg nog geen goal tegen en heeft dus het unieke savepercentage van 100 procent. Dat is overigens maar iets beter dan Anthony Kimlin van Australi√ę die √©√©n goal incasseerde en op 98,53 procent zit. Kimlin maakte 67 saves, tegen Meierdres 22.

Vandaag is dus een...

rustdag. De tweede tijdens dit kampioenschap. Nederland gaat vooral even schaatsen om de benen weer los te maken. Voor de meeste spelers zal het de laatste training zijn van het seizoen.

WK I Jshockey Team Nederland TDW 6674

De teamfoto van Oranje...

is van de hand van Thijs de Witte. Hieronder alle foto's van Marco Spelten van de derde speeldag tijdens het WK nog een keer op een rijtje.

Daniel Sprong en de...

Wilkes-Barre/Scranton Penguins zijn er vannacht niet in geslaagd de volgende ronde van de play-offs in de American Hockey League te bereiken. De ploeg verloor voor de derde keer op rij van de Charlotte Checkers, 5-2, waardoor de Penguins zijn uitgeschakeld. Sprong had in de drie wedstrijden één goal. In het reguliere seizoen liep hij exact op een punt per wedstrijd met 32 goals en 33 assists in 65 wedstrijden in de American Hockey League. Hij speelde ook acht wedstrijden in de NHL dit seizoen waarin hij twee goals en een assist voor zijn rekening nam.

Jamie Schaafsma en de...

Fort Wayne Komets wonnen afgelopen weekeinde de beslissende vijfde wedstrijd tegen de Cincinnati Cyclones en staan wel in de volgende ronde. Tegenstander in de best-of-sven is de Toledo Walleye. De eerste wedstrijd wordt komende zaterdag gespeeld.

Red Bull M√ľnchen is..

voor het derde jaar op rij kampioen van de DEL. De beslissende zevende wedstrijd werd met 6-3 gewonnen. Jon Matsumoto werd gekozen tot beste speler van de play-offs. Na de verloren finale vertrekt Uwe Krupp waarschijnlijk als coach uit Berlijn.

Robert Peleikis...

vorige week nog actief voor Deggendorf in de finale van de Oberliga zal ook komend seizoen tegen Tilburg Trappers spelen. Hij maakt de overstap terug naar Hannover Indians. Die club verlengde bovendien de overeenkomst met Nickolas Bovenschen.

Patrick Roy is terug...

in het ijshockey. Hij tekende een contract voor twee jaar als coach en general manager bij de Quebec Remparts op het hoogste jeugdniveau in Quebec. Tussen 2005 en 2013 was hij al als mede-eigenaar, coach en gm van de club die toen een van de succesvolste junior-franchises was. Hij stapte in 2013 over naar de Colorado Avalanche waar hij in 2014 werd gekozen tot Coach of the Year in de NHL. In 2016 stapte hij echter plotseling op en hij heeft sindsdien geen aanbieding uit de NHL meer gehad.

De Golden Knights...

moeten écht gezien worden als een favoriet voor de Stanley Cup. De ploeg opende de serie tegen de San Jose Sharks vannacht met een 7-0 overwinning. Daarmee won de ploeg de vijfde wedstrijd op rij in de play-offs. De enige ploeg die nog geen wedstrijd verloor. Zeven verschillende spelers troffen doel voor de Golden Knights.

De Pittsburgh Penguins tenslotte...

scoorden drie keer in minder dan vijf minuten in de derde periode om de Washington Capitals met 3-2 te verslaan in de openingswedstrijd van die serie. Jake Guentzel had een goal en drie assists. Matt Murray tekende voor 32 saves bij Pittsburgh.