NL vrouwen Maribor kampioen feest op het ijs

6 april 201818:48

Door Joep Meijsen

Gouden vrouwen promoveren in Maribor

Het Nederlandse vrouwenteam heeft de slotwedstrijd op het WK in Maribor met 4-0 gewonnen van Groot-Brittanni√ę. Daarmee verovert de ploeg van bondscoach Joep Franke de gouden medaille en promotie naar Division IB. Savine Wielenga had een goal en twee assists, terwijl Nadia Zijlstra opnieuw een shutout op haar naam bracht.

Het Nederlandse vrouwentoernooi is het toernooi in Sloveni√ę ongeslagen doorgekomen. De ploeg haalde de volle buit uit de vijf wedstrijden. Slechts drie tegendoelpunten incasseerde Oranje tijdens het toernooi en had daarmee de met afstand beste defensie van het toernooi. Aangezien Nederland met 24 goals voor ook nog eens de trefzekerste aanval had, is de promotiecampagne met overtuiging afgesloten.

Tegen de Britten moest op vrijdag gewonnen worden en dat werd met overtuiging gedaan. In de slotperiode golfde het 'Holland, Holland' van de tribunes en de laatste tien seconden werden enthousiast afgeteld. Na het laatste fluitsignaal vlogen de sticks de lucht in en kon het feest beginnen. Daarmee is de ploeg volgend jaar weer terug in Division IB, waar het team tijdens het WK in 2016 in Asiago degradeerde.

Foto's: Facebook Dutch National Women's Icehockey Team

NL vrouwen Maribor kampioen doelpunt wielenga

Voor zo'n vierhonderd toeschouwers domineerde Nederland eigenlijk vanaf het beginsignaal, met een schotverhouding van 13-2 in het voordeel van Oranje in de eerste periode. Doelpunten wist Nederland echter niet te scoren. Daarvoor moesten de meesgereisde fans en de kijkers op YouTube wachten tot het begin van de tweede periode.

Nederland begon die periode met een powerplay na een straf tegen Hutchinson en het was Savine Wielenga die Nederland het voordeel bezorgde met een gemikt schot vanaf de blauwe lijn. Vijf minuten later was het diezelfde Wielenga die Kayleigh Hamers bediende, die met een snoeihard schot voor het tweede Oranje-doelpunt zorgde.

NL vrouwen Maribor kampioen juichen

De Britten hadden aan het slot van de tweede periode de kans om terug te komen in de wedstrijd met een vijf op drie powerplay. Maar Nederland wist niet alleen de Britten van scoren af te houden, de ploeg sloeg vrijwel direct na het einde van de straffen toen. Julie Zwarthoed was de succesvolle schutter en Nederland gaan dromen van de gouden medaille.

De slagroom op de taart werd al in de openingsminuut van de slotperiode opgespoten. Nederland mocht opnieuw met een speler meer aan de periode beginnen vanwege een late straf tegen de Britten in de vorige periode. Deze keer was het Bieke van Nes die het doelpunt scoorde en daarmee iedere kans op een Britse comeback naar het rijk der fabelen verwees. Met die stand bereikte Nederland het eindsignaal van de Amerikaanse scheidsrechter Kaylen Erchul en was de promotie een feit.

NL vrouwen Maribor kampioen juichen in de bank

Nadia Zijlstra maakte negentien saves voor haar shutout, haar tweede van het toernooi. De Friese goalie startte drie wedstrijden en incasseerde slechts √©√©n goal. Julie Zwarthoed en Savine Wielenga waren met elf en tien punten respectievelijk de offensieve motoren van Nederland, dat het toernooi begon met een 2-5 zege op Noord-Korea en dit vervolgens een vervolg gaf met de 2-1 winst tegen de lastige gastvrouwen uit Sloveni√ę. Daarna volgde ruime zeges op Australi√ę (6-0) en Mexico (7-0) alvorens de finale tegen de Britten de beslissing moest brengen over de kleur van de medaille en de promotie.

Het was uiteindelijk het Wilhelmus dat na afloop werd gespeeld.

NL vrouwen Maribor kampioen