NL groeneveld mask up

22 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Groeneveld naar Trappers

Tilburg Trappers heeft international Phil Groeneveld vastgelegd. De doelman van Oranje tekende voor één seizoen in Tilburg. Groeneveld is de tweede versterking voor Tilburg in korte tijd.

Door de komst van Groeneveld wordt de Zweed Emil Lundgren volgens de website van Trappers overgeheveld naar de selectie van het tweede team van Trappers. Dit gebeurt tot een adequatere oplossing is verzonnen voor de begin dit seizoen aangetrokken Zweedse goalie.

De 32-jarige in Oshawa geboren doelman zat dit seizoen nog zonder club. Afgelopen jaar speelde hij voor Renonin de hoogste Italiaanse divisie. Groeneveld is sinds het Olympisch Kwalificatietoernooi in Nowy Targ in 2005 de eerste keuze in de nationale ploeg. Hij speelde ook voor Oranje tijdens de afgelopen twee wereldkampioenschappen. Bij het WK in Eindhoven in 2005 werd hij gekozen tot beste doelman.

De Nederlandse Canadees Groeneveld speelde college hockey in de Verenigde Staten, gevolgd door een seizoen in de Central Hockey League. Daarna maakte hij de overstap naar Europa, waar hij zes seizoenen speelde op het hoogste niveau in Frankrijk. Daarna maakte hij de overstap naar de Nederlandse competitie, mede om zich te kwalificeren voor Oranje.

Met Amsterdam won hij twee landstitels, maar was hij ook een heel seizoen uitgeschakeld met een blessure. Twee jaar geleden vertrok hij vanwege bezuinigingen bij Amsterdam en maakte het seizoen af in de Canadese semi-professionele liga NAHL. Vorig jaar kwam hij dus uit voor Renon, waarmee hij de play-offs haalde.

Hij speelde dit seizoen enkele wedstrijden voor een lokaal team in Canada, alvorens hij door Trappers werd vastgelegd. Over een contract tussen Groeneveld en Tilburg werd al sinds afgelopen zomer gespeculeerd. Uiteindelijk werd de Zweed Lundgren aangetrokken, maar in de belangrijke wedstrijden tot nu toe dit seizoen kreeg Martin Trommelen de voorkeur.

In de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen Geleen meldde coach Larry Suarez dat het niet noodzakelijkerwijs het einde is van Lundgren bij Tilburg. Volgens hem gaat Lundgren de strijd aan met Martin Trommelen om de rol van tweede keeper.

Vorige week trok Trappers al verdediger Jeff Paul aan.