PJH 1825

17 maart 201821:11

Groningen pakt titel in Eerste Divisie

GIJS Groningen heeft het kampioenschap in de Eerste Divisie veroverd. In Thialf was Groningen met 3-9 te sterk voor UNIS Flyers Toekomstteam. GIJS had eerder de eerste wedstrijd met 10-4 gewonnen.

Het duel voor maar liefst 900 toeschouwers begon prima voor de bezoekers uit Groningen. Al na twee minuten bracht routinier Danny Kerstholt zijn ploeg op 0-1. Vier minuten later verdubbelde David Bartos de voorsprong. Bartos mocht alleen op goalie Robbie den Edel af na een geweldige lange pass van Dylan Foks vanuit het eigen vak. Een minuut na de tweede treffer kon Kerstholst het duel al vroegtijdig beslissen. De aanvaller had den Edel al uitgespeeld maar kreeg daarna de puck niet tussen de palen.

Flyers kende een sterk seizoen door de terugkeer van spelers als Zahir Hup, Joey de Jong, Wesley Timmermans en Renze ten Hoeve. Het viertal kwam terug naar hun oude ploeg na een verblijf bij Groningen. Zij zagen hun ploeg in de eerste periode een aantal kansen krijgen voor het doel van goalie Tom Korte. De eerste periode kende vooral veel straffen en was daardoor niet erg aantrekkelijk.

De tweede periode daarentegen was wel een aantrekkelijk schouwspel. De wedstrijd ontplofte in de zevende minuut van deze periode. Joey de Jong veroverde de puck op de blauwe lijn van het Flyers-vak en kon in één ruk door richting Korte. De Jong verschalkte zijn voormalige ploeggenoot met een goed schot. Nog geen halve minuut later viel ook de 2-2. Hilde Huisman, international van de Oranjevrouwen, zag haar schot gekraakt worden. Björn de Haan profiteerde echter en werkte de puck in het doel.

Lang kon Flyers niet genieten van de gelijke stand. Weer dertig second later zorgde een snoeihard afstandsschot van Chris van der Vossen voor een nieuwe Groningse voorsprong: 2-3. Daarmee was het spektakel nog niet voorbij. Rick Neef kreeg een dikke kans om Heerenveen weer op gelijke hoogte te brengen maar kreeg de puck niet langs Korte. Een minuut na de kans van Neef was het wel raak aan de andere kant. David Bartos scoorde zijn tweede van de middag en de vierde voor Groningen.

In de 34e minuut leek Sebastiaan Snijder de wedstrijd in het slot te gooien. Snijder kwam uit de strafbank en zag de puck voor zijn schaatsen belanden. De sterke aanvaller kon daarna alleen op den Edel af, maar de goalie van Flyers voorkwam de vijfde tegentreffer dankzij een formidabele redding. Niet veel later was het alsnog raak. Jasper Huizenga scoorde de 2-5 voor GIJS.

GIJS bouwde de voorsprong in de derde periode verder uit naar 3-9. Namens GIJS scoorden Sebastiaan Snijder (tweemaal), Kenneth Keijzer en Dion Kunst. Voor Flyers wist Joey de Jong zijn tweede goal te maken. Heerenveen kon echter in de derde periode geen nieuwe inhaalrace forceren. Daarmee mocht Groningen na het laatste fluitsignaal van Debby Hengst het feest vieren met de meegereisde fans. Een verrassing was de titel van GIJS niet. De ploeg was de torenhoge favoriet en verloor dit seizoen geen enkele wedstrijd.