Oranje Estland WK Van Nes Juicht 2017

10 november 201715:07

Door Joep Meijsen

Guus van Nes naar Quinnipiac in NCAA

International Guus van Nes gaat komend jaar spelen voor de Quinnipiac Bobcats op het hoogste collegeniveau in de Verenigde Staten. De 20-jarige forward uit Dordrecht speelt daar de komende vier jaar met een volledige beurs.

Van Nes is al enkele jaren op jeugdniveau actief in de Verenigde Staten voor de Boston Jr. Bruins. Op dit moment speelt hij voor die ploeg in de National Collegiate Development Conference waar hij in negentien wedstrijden tot vijf goals en dertien assists komt dit seizoen voor bijna een punt per wedstrijd. Die competitie geldt als een mogelijkheid voor spelers van over de hele wereld om zich bij colleges in de kijker te spelen. Voor zijn gang naar Noord-Amerika speelde de forward in Dordrecht en voor het nationale talentencentrum CTO.

Van Nes maakte de afgelopen twee jaar al deel uit van de nationale ploeg, met wie hij vorig jaar in het Spaanse Jaca kampioen werd in Division IIA. Tijdens het WK een niveau hoger in Belfast scoorde hij één doelpunt. Met een beurs voor een toonaangevend ijshockey college zet hij een nieuwe stap in zijn loopbaan. 'Mijn droom is om professioneel ijshockeyer te worden. Gewoon lekker elke dag ijshockeyen en niks anders. Dat is mijn grootste droom', zo vertelde hij vorig jaar aan IJshockey Nederland.

Van Nes is niet de eerste Nederlander bij Quinnipiac. Van 2009 tot en met 2013 verdedigde Mike Dalhuisen al de kleuren van de universiteit. Het leverde hem een profloopbaan op die hem de afgelopen jaren langs de American Hockey League, de ECHL, de Deense en Russische competitie voerde.

Als je een droom hebt en je bent gedreven dan moet je alles doen om die droom te laten uitkomen

— Guus van Nes

Goede zaak voor Nederlands ijshockey

Technische directeur Theo van Gerwen van IJshockey Nederland is blij met het nieuws over Van Nes. 'Guus is de afgelopen jaren al naar Noord-Amerik gegaan en heeft daar keihard gewerkt. Dit is een mooie beloning voor hem en een goede zaak voor het Nederlandse ijshockey.'

De aanvaller van Oranje wordt de vierde Nederlander op het hoogste universiteitsniveau in de Verenigde Staten. Mike Dalhuisen, Mitch Bruijsten en Nardo Nagtzaam gingen hem voor. Van Nes komt uit een echte ijshockeyfamilie. Zijn oudere zus Bieke speelt al sinds 2012 voor het Nederlandse vrouwenteam.

Eerder dit jaar vertelde Van Nes niet getwijfeld te hebben om zijn opleiding in het buitenland voort te zetten. 'Als je een droom hebt en je bent gedreven dan moet je alles doen om die droom te laten uitkomen. Op mijn veertiende was ik al bijna naar Keulen gegaan. Op dat moment kwam het CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) in Eindhoven voorbij en heb ik samen met mijn ouders besloten dat het CTO op dat moment de beste keuze was voor mij.'

Guus van Nes WK Jaca 2016