Van links naar rechts: Bondsvoorzitter Jan Hopstaken, Maarten van Heeswijk, Antoine Geesink, George Peternousek en Wil van Dommelen.
Van links naar rechts: Bondsvoorzitter Jan Hopstaken, Maarten van Heeswijk, Antoine Geesink, George Peternousek en Wil van Dommelen. — © Margo Mulder

24 september 202217:21

Door Joep Meijsen

Hall of Fame officieel geopend; eerste drie leden bekend

De Nederlandse Hockey Hall of Fame is zaterdagmiddag officieel geopend. Wil van Dommelen, Piet van Heeswijk en George Peternousek zijn de eerste drie leden.

De bijeenkomst, voorafgaande aan de strijd om de Ron Bertelingschaal in Amsterdam, was drukbezocht door oud-internationals en andere mensen met een lang verleden in het Nederlandse ijshockey. Onder leiding van Antoine Geesink werden daar de eerste drie namen van de leden van de kersverse Hall of Fame bekendgemaakt. Doelstelling is het veiligstellen van het rijke verleden van het Nederlandse ijshockey voor nieuwe generaties.

Als eerste werd Wil van Dommelen naar het podium geroepen. De verdediger uit Den Haag is natuurlijk een bekende naam omdat de award voor de beste verdediger in Nederland naar hem is genoemd. Nu krijgt de speler die in de jaren zestig en begin jaren zeventig hoge ogen gooide in het Nederlandse ijshockey zijn plek in de eregalerij van de sport. Lees hier een uitgebreid profiel van Wil van Dommelen.

Vervolgens ging Geesink met zijn volgende bekendmaking nog een stuk verder terug in de tijd. Piet van Heeswijk was een grootheid in het Nederlandse ijshockey vanaf de jaren dertig tot halverwege de jaren vijftig. Met onder meer Den Haag speelde hij talloze internationale topwedstrijden. Ook kwam hij uit voor Oranje, waarin hij bijna op een doelpunt per wedstrijd liep. Zijn zoon Maarten was aanwezig om de bij de opname in de Hall of Fame behorende award in ontvangst te nemen. Lees hier een uitgebreid profiel van Piet van Heeswijk

Als derde werd George Peternousek naar het podium geroepen. De in het voormalige Tsjechoslowakije geboren ijshockeyer maakte na zijn vlucht eind jaren zestig vele jaren furore in het Tilburgse ijshockey en groeide zo uit tot een legende in het Nederlandse ijshockey. Natuurlijk kwam tijdens de presentatie nog aan de orde dat hij in eerste instantie onder een schuilnaam moest spelen in Nederland. Lees hier een uitgebreid profiel van George Peternousek.