Ed Dordrecht Gijs Kwartfinale 17
— © Rene Kamps

24 februari 202012:30

Halve finales Eerste Divisie bekend

De kwartfinales in de play-offs van de Eerste Divisie zitten erop. Nog vier ploegen zijn in de race om het kampioenschap: Amsterdam Tigers, titelhouder Eindhoven Kemphanen, UNIS Flyers Toekomstteam en GIJS Groningen.

Dordrecht Lions – GIJS Groningen

De spannendste serie was die tussen Dordrecht en Groningen. Een derde en beslissende wedstrijd was hier nodig om een winnaar te krijgen.

Groningen won het eerste duel van de serie in eigen huis met 4-3. Dordrecht greep in Kardinge een 1-3 voorsprong vroeg in de tweede periode, maar zag GIJS nog in het tweede bedrijf terugkomen tot 3-3. In de derde periode schoot de Litouwer Tomas Krukovski vijf minuten voor tijd zijn ploeg naar de winst.

Afgelopen zaterdag verplaatste de serie zich naar Dordrecht. 700 toeschouwers zagen Tim Bartels de score openen namens Groningen. Via goals van Floris Veenhuizen en Levy Galjaard kwam Lions in de tweede periode op voorsprong. Fenno Mulder zorgde daarna voor de Groningse gelijkmaker maar door goals van Nikita Kamyshev (37e minuut) en Floris Veenhuizen (57e minuut) trok Drordrecht met 4-2 aan het langste eind.

Een dag later moest Groningen daardoor opnieuw aan de bak in Dordrecht. Ditmaal was Groningen wel te sterk. Het was opnieuw Tim Bartels die in de eerste periode de score opende. In de tweede periode liep Groningen uit naar een 1-4 voorsprong via Zahir Hup, Sebastiaan Snijder en Rodney Kuiper. Een powerplaygoal van Falco Veenhuizen bracht Lions op het scorebord. In de 47e minuut leek Rodney Kuiper de wedstrijd vroegtijdig te beslissen met het vijfde Groningse doelpunt van de avond. Vlak daarna belandde GIJS echter in de strafbank mede door een opstootje waarbij clubtopscorer Sebastiaan Snijder tegen een match penalty aan liep. Dordrecht scoorde tweemaal in de daaropvolgende powerplay; eerst Nikita Kamyshev met twee Lions meer en daarna Valentijn Scheffe met nog Ă©Ă©n Lion meer op het ijs.

In de laatste vijf minuten besliste Groningen alsnog de wedstrijd en daarmee de serie. Verdedigers Tomas Krukovski en captain Mike Groenhof bepaalden de eindstand op 3-7. Voor Groningen wacht nu de halve finale tegen het sterke Amsterdam. Sebastiaan Snijder zal door de match penalty in ieder geval de eerste twee wedstrijden missen.

Door de uitschakeling van Dordrecht Lions, is dit de laatste keer dit seizoen om te genieten van de foto’s van René Kamps.

Amsterdam Tigers – OrangeGas Capitals Leeuwarden

Leeuwarden kende een prima seizoen gesteund door de komst van routinier David Bartos die overkwam van Groningen. In de tussenronde schakelde Capitals het tweede team van Nijmegen Devils uit maar een ronde later bleek Amsterdam veel te sterk. Tigers won tweemaal met 11-0. De eerste wedstrijd in Amsterdam, gespeeld voor 1120 toeschouwers, was na 26 minuten beslist. Amsterdam kwam pas in de slotminuut van de eerste periode op voorsprong via Tobias Kathan. In de tweede periode liep Tigers binnen zes minuten uit naar een 5-0 voorsprong. Uiteindelijk kwam de teller uit op elf goals, waarvan John Versteeg er drie voor zijn rekening nam. Jaimy Missler kreeg de shutout op zijn naam.

Ook in de tweede wedstrijd in Leeuwarden werd het dus 0-11. Ditmaal was John Versteeg goed voor vier doelpunten en opnieuw was het de shutout voor Jaimy Missler.

Door de uitschakeling van Leeuwarden, is het ook de laatste keer dit seizoen dat we kunnen nagenieten met de foto’s van A. Okkema.

Eindhoven Kemphanen – Hijs Hokij Den Haag 2

Hijs Hokij Den Haag 2 had niet zo lang geleden nog gewonnen van Eindhoven in de reguliere competitie en dat gaf hoop op een spannende serie in de kwartfinale. In de tussenronde won Den Haag vorige week op zaterdag van Tilburg Trappers en moest het een dag later op 16 februari al direct aantreden in Eindhoven. Regerend kampioen Eindhoven schoot uit de startblokken en stond binnen het kwartier al op 4-0. Uiteindelijk won Eindhoven met 8-3, mede dankzij twee goals van Kayo van Zoest en Olaf Schöningh.

Twee dagen later vond de return in Den Haag plaats en dat werd een hele spannende ontmoeting. Kemphanen had een overtime nodig. Den Haag kwam in de reguliere speeltijd terug van een 0-2 en een 3-4 achterstand. In de verlenging schoot Rastislav Veres shorthanded Eindhoven naar de winst.

UNIS Flyers Toekomstteam – Yeti’s Breda

Beide ploegen moesten in de tussenronde al in actie komen. Heerenveen speelde uiteindelijk maar Ă©Ă©n wedstrijd tegen Den Bosch. Door stormproblemen en in overleg met de tegenstander werd de tweede duel een reglementaire 5-0 voor Flyers. Die hadden de eerste wedstrijd al met 14-0 gewonnen.

Breda won tweemaal van Utrecht om een plek in de kwartfinale af te dwingen. In die kwartfinale won Flyers in eigen huis het eerste duel met 6-2. De return in Tilburg was een stuk spannender. Heerenveen kwam daar tot driemaal toe terug van een achterstand alvorens Tony Demelinne tijdens een Friese powerplay in overtime de winnende 3-4 raak schoot. In beide duels liep Breda tegen de nodige strafminuten op, in het tweede duel vielen er maar liefst 123 strafminuten voor de Yeti’s. Bob Teunissen liep al in de eerste periode tegen een game misconduct aan wegens roughing.

Voor Heerenveen wacht nu de halve finale tegen Eindhoven Kemphanen.