00107 januari 2017

8 januari 201709:52

Door Joep Meijsen

Hanen kloppen Hyc in spektakelstuk

De ontmoeting tussen de nummers één en twee uit Poule A stelde zaterdagavond niet teleur. In een wedstrijd vol goals en emoties bezorgde Eindhoven in eigen huis Herentals uiteindelijk de eerste nederlaag van het seizoen, 8-6

LummusLED Eindhoven Kemphanen - KwadrO HYC Herentals

De wedstrijd in een met bijna negenhonderd toeschouwers goedgevulde hal in Eindhoven was nog geen tien minuten oud toen het aanwezige publiek al vier goals en twee vechtpartijen had gezien. Het vormde een bijzonder begin van een ontmoeting die geen seconde saai was, in hoog tempo werd gespeeld, waarin de onderlinge spanningen en irritaties voortdurend bleven oplopen en waarin Kemphanen uiteindelijk de regerende Beneliga-kampioen de eerste nederlaag van het seizoen wist te bezorgen.

De zege mag voor een belangrijk deel op het conto van doelman Deniz Mollen worden geschreven. De international van Oranje kreeg weliswaar zes goals om zijn oren, maar werd toch na de wedstrijd terecht uitgeroepen tot Man of the Match. Alleen al Jacob Laliberté van Herentals zal vannacht nog weleens hoofdschuddend wakker zijn geworden. Liefst vier keer stond hij één op één tegenover Mollen en iedere keer kwam de goalie van Kemphanen als winnaar uit het duel. Ook onder meer Mitch Morgan en Vincent Morgan stuitten bij gouden kansen op de Eindhovense doelman.

00107 januari 2017 4

Aan de andere kant van het ijs maakte Mike Jansen minder indruk. Na vijf tegengoals werd hij gewisseld voor Kevin van Looveren, die een sterkere indruk maakte. Als excuus voor Jansen moet overigens worden vermeld dat de topwedstrijd in Poule A nogal een open wedstrijd was, waardoor ook hij regelmatig spelers alleen voor zich zag opduiken. Uiteindelijk werd het een wedstrijd met veertien goals en meer dan tweehonderd strafminuten en kreeg het aanwezige publiek meer dan waar voor zijn geld.

Kemphanen sloeg al vroeg in de ontmoeting de eerste slag. De wedstrijd was amper een minuut oud toen Mike Verschuren door Marek Pitka in stelling werd gebracht en de puck in de hoek langs Jansen schoot. Na ruim zes minuten spelen was het Perry Muller von Czernicki die een pass vanaf de zijkant hard en zuiver inschoot voor de 2-0. Na veertien minuten spelen was het echter alweer gelijk, via een dubbelslag van Jacob Laliberté. De sterke Canadees miste weliswaar de nodige kansen, maar toonde tevens wel degelijk een schutter van niveau te zijn.

Tussendoor raakten Jenne van der Velde en Angelo van Hulten slaags, terwijl ook Timo Dewin en Willem Bless elkaar te lijf gingen. Aan het eind van de periode was het echter Kemphanen dat met de grootste glimlach op het gezicht naar de kleedkamer vertrok. Met twee man meer op het ijs haalde Nick Verschuren de trekker over om zijn team weer op voorsprong te brengen. Diezelfde Verschuren toonde daarna zijn vaardigheden toen hij alleen werd weggestuurd door Niek van der Meulen en hij vakkundig de doelman van Herentals omspeelde voor de 4-2. Deze treffer werd shorthanded gescoord.

00107 januari 2017 6

Herentals was tijdens grote delen van de wedstrijd de betere ploeg, maar Eindhoven speelde slim, beschikt over een aantal voor de Beneliga bovengemiddeld vaardige spelers en heeft scorend vermogen in de ploeg. Dat bleek ook tijdens de, veel rustigere, tweede periode via goals van Tom Messie en nogmaals Nick Verschuren. Tussendoor zorgde Ben Vercammen ervoor dat er wel spanning in de wedstrijd bleef in de richting van de derde periode.

Die spanning ging naar een kookpunt toen Herentals in de loop van de slotperiode eerst zijn slag sloeg via Drie Leirs en vervolgens de marge terugbracht tot op één treffer via Trevor Hunt. Een straf tegen Emiel Goris wegens hooking zorgde ervoor dat Eindhoven onder de druk van de tegenstander uit kon komen. Op de powerplay zorgde Perry Muller von Czernicki met zijn tweede treffer van de avond ervoor dat de marge weer iets werd vergroot.

00107 januari 2017

Daarmee was de wedstrijd echter nog niet gedaan. Via een shorthanded goal van Mitch Morgan kwam Herentals nog één keer tot op één goal, maar het slotoffensief met de goalie van het ijs in de slotminuut leverde niet het juiste resultaat op. Herentals kwam niet meer in de buurt van Mollen en Roderick van den Hout deponeerde de puck vanuit het neutrale vak in het lege net om de eindstand op 8-6 te bepalen.