Whats App Image 2020 03 01 At 18 18 02

1 maart 202018:20

Heerenveen pakt in emotioneel duel tiende landstitel

Unis Flyers Heerenveen veroverde in een uitverkocht Thialf zondagmiddag de tiende landstitel. In een emotionele finale vol strafminuten werd het uiteindelijk 4-2 in het voordeel van de Friese ploeg. Marc Nijland scoorde het winnende doelpunt.

Het was voor de wedstrijd al duidelijk dat het een emotioneel duel zou worden. Al tijdens de warming-up raakten de gemoederen verhit en dat zette zich in de eerste periode van de wedstrijd voort met verschillende opstootjes. Uiteindelijk werden er in de eerste 20 minuten al 76 strafminuten uitgedeeld.

Toen na een minuut of twaalf de teams weer wat meer aan ijshockeyen toekwamen, ontspon zich een boeiend en spannend duel. Flyers leek op de powerplay een uitgelezen kans te hebben het initiatief te pakken, maar het was Stace van Bentem die na twaalf minuten shorthanded uitbrak en de openingstreffer scoorde.

Foto's: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Flyers bleef wat rommelig ijshockeyen, maar werd uiteindelijk wel gevaarlijker. Dat resulteerde bij de volgende powerplay in de gelijkmaker. Juha Kiiholma hield het hoofd koel en drukte de losvallende puck achter Brett Magnus. Daarmee konden de twee teams wat gaan afkoelen in de kleedkamer.

Den Haag begon ijzersterk aan de tweede periode. Het was Donny van Musscher die met een schot Martijn Oosterwijk verraste en Den Haag voor de tweede keer op voorsprong bracht. Geen makkelijke opgave. Het ijshockey bleef rommelig, waarbij Den Haag het spelletje net wat slimmer leek te spelen, het hoofd iets koeler hield en ook kansen kreeg het voordeel verder uit te bouwen. Een penaltyshot bood daarbij de beste kans, maar die werd door de Heerenveense doelman gestopt.

De derde periode was daarna met afstand de beste voor Heerenveen. De ploeg begon georganiseerder te spelen, kreeg kansen en wist deze ook te benutten. De gelijkmaker viel op de powerplay, waarbij Trevor Petersen weer liet zien een prima afmaker te zijn, waarna de winnende goal viel na een goede schaatsactie van Marc Nijland. De speler uit de eigen jeugdopleiding van Flyers rondde af met een uitstekend schot.

Den Haag probeerde in de slotfase nog wel terug te komen, kwam ook een keer dichtbij de gelijkmaker via Doug Rose, maar werd over het algemeen door Heerenveen ver van het doel afgehouden. Trevor Hunt deponeerde tenslotte de puck in het lege doel voor de defnitieve beslissing. Na nog wat opstootjes kon het kampioensfeest beginnen.