Flyers Final Four kampioensfoto 02 2017

26 februari 201719:22

Door Joep Meijsen

Heerenveen pakt tweede landstitel op rij

Heerenveen pakte zondagavond de tweede landstitel op rij. In de finale tegen Den Haag had Adam Bezak twee goals en twee assists twee assists in de 5-2 overwinning voor Flyers.

Unis Flyers - Hijs den Haag

De wedstrijd was een finale waardig. Twee teams die vol inzet en in een goed tempo streden voor iedere meter ijs. De ontmoeting was ook lange tijd spannend. Pas zo'n negen minuten voor tijd wist Heerenveen de marge van twee goals te bereiken die beslissend was. De landstitel kwam daarmee uiteindelijk terecht bij de ploeg die het hele seizoen al met straffe hand regeert over de Beneliga en ook nu weer bewees over een sterke ploeg te beschikken.

Maar, zoals gezegd, Flyers moest wel aan de bak in het met 2400 toeschouwers goed bezette Thialf. Den Haag liet zich, anders dan Amsterdam op zaterdag, niet overweldigen door Flyers. De formatie van coach Chris Eimers pakte zelfs brutaal de leiding in het duel. Na iets minder dan drie minuten spelen was het Jasper Kick die van dichtbij doelman Sjoerd Idzenga de baas was.

Flyers Final Four kampioensfoto 02 2017
— © Marco Spelten

Flyers beschikt echter over een aantal goudhaantjes. Marco Postma is inmiddels 33 jaar oud en won in het verleden al landskampioenschappen in de oude Eredivisie met Nijmegen en Den Haag. Vorig jaar was hij met Flyers ook in het eerste jaar van de Beneliga succesvol, Nu leverde hij een belangrijke bijdrage aan de wedstrijd door na twaalf minuten van achter het doel in positie te schaatsen en Fabian Schotel in de korte hoek te kloppen.

Het was echter Den Haag dat de eerste periode met een grote glimlach kon afsluiten. Een foutje in de opbouw bij Flyers zorgde ervoor dat Stace van Bentem ongehinderd richting het doel kon schaatsen en de puck op tijd kon afschuiven. Raymond van der Schuit omspeelde vervolgens de Flyers-doelman om de 1-2 te scoren.

Flyers Hijs Final Four Bezak goal 02 2017
— © Marco Spelten

Adam Bezak voegde zich pas in de loop van het seizoen bij het team van Michael Nason, maar bewees zich al vrijwel direct als een meerwaarde. Een technisch sterke aanvaller met een prima schaatstechniek en een goed schot. Met Marco Postma op de strafbank schaatste de geboren Slowaak alleen op het doel af en tilde de puck in het dak van het doel voor de gelijkmaker.

Het vormde de inleiding voor een sterke fase in de wedstrijd voor Heerenveen. Ruim drie minuten na de gelijkmaker was het Yan Turcotte die door een kluwen van spelers vanaf de blauwe lijn raak schoot. De verdediger zou overigens tijdens het duel geblesseerd uitvallen, zoals ook Ronald Wurm enige tijd van het ijs was voor verzorging.

Flyers Hijs Final Four Oosterveld down 02 2017
— © Marco Spelten

De slotperiode bleef lange tijd spannend. Hoewel Heerenveen de betere ploeg was, bleef de marge bescheiden en kwam Den Haag soms gevaarlijk voor het doel van Sjoerd Idzenga. Het gevoel dat Flyers de beslissing zou gaan forceren groeide echter met de seconde, vooral omdat Den Haag steeds meer tijd op de strafbank ging doorbrengen. Het was uiteindelijk opnieuw Adam Bezak die na een solo de 4-2 voor zijn rekening nam. Een snoeihard schot van Marco Postma in de vijf op drie zorgde vijf minuten later voor de 5-2.

Uiteindelijk kon Flyers voor eigen publiek aan een mooi feestje beginnen. Mooier dan vorig jaar toen het voor Heerenveen een troostprijs was na een verloren finale tegen Herentals. Nu wacht echter de volgende uitdaging, de play-offs in de Beneliga. Vrijdagavond wacht Heerenveen alweer de thuiswedstrijd tegen Zoetermeer Panters.

Foto's: Marco Spelten

Flyers Hijs Final Four Limnell schot 02 2017
— © Marco Spelten