18 januari 200400:00

Heist glinstert in tranendal

De Coupe der Lage Landen is voorlopig grotendeels een tranendal. Vanavond haalden drie Nederlandse clubs weer bijna de twintig tegen hun Belgische tegenstanders. Alleen Heist op den Berg zorgde voor een sensatie. De Belgische bekerfinalist was dankzij twee treffers van Vincent Morgan in de derde periode met 3-4 te sterk voor Geleen.

s de tweede zege voor een team uit België op een Nederlandse club in de Coupe der Lage Landen. Eerder al wist Turnhout in eigen huis te winnen van Tilburg Trappers. Nu slaan de Belgen voor het eerst toe op Nederlands grondgebied.De andere uitslagen in de Coupe der Lage Landen boden zondag minder reden tot vreugde voor bestuurders die in een competitie met België de weg vooruit zien voor het Nederlandse ijshockey. Tilburg Trappers walste met 17-1 over een elftal ijshockeyers uit Herentals heen. De Flyers uit Heerenveen werkten aan hun statistieken met een 16-6 doelpuntenfestijn tegen Deurne, terwijl Amsterdam korte metten maakte met bekerwinnaar Turnhout, 18-4.Dat neemt allemaal niet weg dat Heist op den Berg trots mag zijn op de Coupe-stunt. De ploeg keek na 35 minuten tegen een 3-1 achterstand aan, maar maakte dit goed met drie goals zonder antwoord. Juraj Vanco opende na twaalf minuten de score voor Heist, maar een treffer van Lambert Keulen na een kwartier wist deze voorsprong uit te wissen.Via Chad Euverman en de recentelijk bijzonder doeltreffende Bob Teunissen liep Geleen uit naar 3-1. Ex-Trapper Hes Roelofs bracht Olympia weer iets terug in de wedstrijd, terwijl Vincent Morgan tien minuten voor tijd de ploegen weer in evenwicht. Deze zelfde speler zorgde voor de sensatie door vijf seconden voor het eindsignaal van scheidsrechter Jean Paul de Brabander de winnende treffer te scoren.In Tilburg begon Herentals al net zo goed aan de wedstrijd als Heist. Bij Tilburg debuteerde Bjorn van der Put in het net en hij incasseerde na zeven minuten een treffer toen Dries Steijnen een pass van achter het net van Sven van Buren in de rechterbovenhoek binnenschoot. Ongeveer veertig seconden later scoorde Steve Linders de gelijkmaker en vanaf dat moment was er geen twijfel meer over het resultaat.Tilburg Trappers speelde geen goede wedstrijd, maar dat was tegen het onthutsend zwakke Herentals ook helemaal niet nodig. Doelman Yves Janssens hield nog de nodige pucks uit het net, ex-Bosschenaar Micha Rybar deed zijn best, maar de ploeg uit Herentals kwam kracht, kwaliteit en spelers tekort om het Tilburg erg moeilijk te maken. Na twintig minuten was het al 6-1, in de tweede periode knalde Trappers daar nog vijf goals overheen, een prestatie die ze in de slotperiode nog wisten te herhalen. Jeff Trembecky en Bjorn Willemse hadden ieder drie goals, terwijl ook vrijwel alle andere Trappers aan hun doelsaldo werkten. Opvallend was nog de treffer van Twan Jonkers, terwijl Ten Bokkel, Nazarov en Van Iersel ieder twee keer scoorden in een wedstrijd die vooral op de gaapspieren werkte.Datzelfde zal ongetwijfeld kunnen worden verteld over de wedstrijd tussen Heerenveen en Deurne. Minder dan duizend toeschouwers kwamen kijken hoe de Flyers met 16-6 over Deurne walsten. Vooral bij de familie Landman zal het feest zijn geweest. Zowel Erik als Jacco tekenden voor een hattrick. Oleg Timchenko, Don Nichols en John Versteeg scoorden ieder tweemaal, terwijl good-old Marian Uharcek twee keer scoorde voor de Phantoms in een doelpuntenfestijn waar weinigen lol aan beleefden.Amsterdam tenslotte was de meest doeltreffende ploeg. In Turnhout won de hoofdstedelijke formatie met liefst 18-4. Hier vierde de familie Hoogsteen een feestje. David en Kevin Hoogsteen waren gezamenlijk goed voor tien punten.Het stikte in de Amsterdamse opstelling van de multi-point-spelers in een wedstrijd die binnen acht minuten beslist was. Kevin Hoogsteen, Josh Oort, Trevor Sherban en Dave Hoogsteen hadden de hoofdstedelijke formatie toen al op een dikke voorsprong gezet. Tegen de tijd dat het stof van de eerste periode opwaaide stonden de Amsterdammers al met 8-1 voor en was van een echte wedstrijd al lang geen sprake meer. Amsterdam schoot nog tien keer raak in het restant van de ontmoeting, terwijl de Belgen er zowaar in slaagden om nog drie keer te scoren, maar ook dit was weer een wedstrijd die meer van belang is voor het uit haar voegen trekken van de topscorerslijsten dan voor een sportief interessant seizoen.