Henk Maas Chris Verwijst

28 februari 201909:52

Door Joep Meijsen

Henk Maas sr overleden: stuwende kracht achter jeugdijshockey

Erelid Henk Maas sr. van IJshockey Nederland is afgelopen zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden. Maas geldt als een belangrijke drijvende kracht achter het jeugdijshockey in Tilburg en Nederland.

Vandaag is de uitvaart voor Maas, die onder meer bekend is als oprichter en organisator van het befaamde Chris Verwijst-toernooi in Tilburg. Ook was hij jarenlang lid van de jeugdcommissie bij zowel Tilburg Trappers als bij de Nederlandse IJshockeybond. Namens de bond was hij ook jarenlang begeleider van nationale jeugdselecties en beheerde hij vele jaren het magazijn waar de materialen van de nationale teams van Nederland waren opgeslagen.

Bondsdirecteur Rob van Rijswijk heeft Henk Maas sr. zo'n 45 jaar geleden leren kennen. 'In zijn woordenboek kwam het woord onmogelijk niet voor', zegt Van Rijswijk over de overledene. 'Hij zocht altijd naar een oplossing en was altijd bereid om belangeloos andere mensen te helpen. Een man met een hart van goud, maar ook met sterke eigen principes. Henk was multi-inzetbaar en niets was hem te veel. Zowel fysiek als mentaal beresterk.'

Foto: Thijs de Witte

'Henk was multi-inzetbaar en niets was hem te veel. Zowel fysiek als mentaal beresterk.'

In 2013 werd Henk Maas samen met Jacques Herijgers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, een beloning voor hun vele vrijwilligerswerk voor het Tilburgse en Nederlandse ijshockey. Ze ontvingen hun onderscheiding uit handen van de Tilburgse burgemeester tijdens de viering van het 75-jarige bestaan van Trappers.

Rob van Rijswijk heeft in het bijzonder herinneringen aan de rol van Maas als beheerder van het magazijn van de ijshockeybond. 'Henk was meer dan dertig jaar verantwoordelijjk voor het materiaalbeheer bij IJshockey Nederland. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Er zullen ongetwijfeld materiaalverzorgers zijn geweest die niet altijd blij waren met Henk, want hij eiste van eenieder zorgvuldige omgang met materiaal. En alles - tot het laatste rolletje tape - moest verantwoord worden. Materiaal werd ook pas weggegooid als het tot op de draad versleten was.'

Ook voor zijn inzet voor het Chris Verwijsttoernooi, dat hij in 1977 opzette als eerbetoon aan het gelijknamige oud-bestuurslid van Trappers en zijn jaren als begeleider van nationale jeugdteams is het Nederlandse ijshockey veel dank verschuldigd aan Maas. 'Hij stopte elke vrije minuut in zijn grote liefde: ijshockey. Met veel plezier denk ik terug aan alle mooie momenten, de anecdotes en de belevenissen. Kort gezegd: er is maar één echte Henk Maas. We zijn een helaas een ijshockeyman kwijt maar wel een legende rijker', aldus Van Rijswijk.

IJshockey Nederland wenst familie, vrienden en bekenden van Henk Maas veel sterkte met het verwerken van dit verlies.