Lions pettapiece close home 1314

22 december 201300:13

Door Joep Meijsen

Herentals en Dordrecht stunten

In een competitie met veel te veel voorspelbare uitslagen was het zaterdag raak voor gokkers die op verrassende uitslagen inzetten. Dordrecht won in eigen huis van Den Haag, terwijl Herentals in een pittig duel Heerenveen Flyers wist te kloppen.

Dordrecht Lions speelde vorige week twee teleurstellende wedstrijden, waarin de ploeg zelf niet tot scoren kwam en de nodige tegengoals moest incasseren. In eigen huis nam het team van Alexander Jacobs zaterdagavond voor ruim vijfhonderd toeschouwers revanche met een overwinning in na penaltyshots op Den Haag.

Daartoe moest Dordrecht wel tot twee keer toe een achterstand wegwerken. International Joy Turpijn opende de score weliswaar namens de Dordtenaren na ruim drie minuten spelen, maar goals van Les Reaney, Julian Berteling en Gregg Collins zorgden ervoor dat Den Haag het initiatief in de wedstrijd overnam. Kort voor de eerste pauze verkleinde Jeroen van den Broek de marge.

Het was de behendige Dan Koudys die vroeg in de tweede doorgang de ploegen weer in evenwicht bracht, maar na veertig minuten stond Den Haag toch weer op voorsprong dankzij een treffer van Alan van Bentem. Daarna was het echter de beurt aan Clinton Pettapiece, die eerst voor de gelijkmaker zorgde en vervolgens ook het beslissende penaltyshot binnenschoot.

Een heel stuk zuidelijker speelden Herentals en Heerenveen een wedstrijd met volop opstootjes. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleef een 3-2 zege voor de thuisclub staan. Scheidsrechter Martin de Wilde was de drukste man op het ijs, hij deelde maar liefst 146 strafminuten uit, waarbij Flyers er nipt iets meer ontving dan de tegenstander.

In de eerste en tweede periode waren er al de nodige kleinere opstootjes geweest, maar vlak voor het einde liep het helemaal uit de hand, waarbij in totaal liefst zeven spelers met een game misconduct of een match penalty van het ijs werden gestuurd. De eindstand stond op dat moment al op het scorebord in het met ruim vierhonderd toeschouwers gevulde stadion van Herentals.

Zoals wel vaker was Craig Voakes de grote man aan de kant van Herentals in het ijshockeyende gedeelte van de wedstrijd. De Canadees, die eerder dit seizoen kort op proef was bij Krefeld, nam de eerste twee goals voor zijn rekening en pikte ook een assist mee op de uiteindelijke game-winning goal van Jens Engelen in de slotperiode.

In de slotperiode zorgden Sander Dijkstra en Shawn Collymore er nog voor dat het spannend werd, maar daarbij liepen de spanningen blijkbaar dus wel erg hoog op in de slotfase. Dordrecht en Herentals geven met de twee winstpartijen elkaar weinig ruimte in de jacht op een plek in de play-offs. Op dit moment staat Herentals op de vierde plaats, maar Dordrecht staat slechts één punt achter.

Den Haag en Heerenveen lopen schade op in de achtervolging op Tilburg Trappers, dat vooralsnog souverein de ranglijst in de Eredivisie aanvoert.