Eaters vs Hyc 2019 archief lex

16 maart 201923:24

Door Joep Meijsen

Herentals pakt winst in overtime in Geleen

Herentals won zaterdagavond een loeispannend duel in overtime van Geleen en pakt daarmee het voordeel in de serie. De winnende treffer kwam van de stick van Emiel Goris na een snelle uitbraak.

Microz Eaters Geleen maakte de afgelopen week indruk met twee mooie overwinningen op Ahoud Devils Nijmegen. De ploeg van Andy Tenbult won beide wedstrijden vanuit achterstand en bereikte daarmee de halve finales van het kampioenschap in de Beneliga. Op zaterdagavond in een goedgevuld Glanerbrook was het andersom. Eaters koesterde een 5-3 voorsprong en later een 6-5 voorsprong, maar incasseerde in de slotfase de gelijkmaker en vervolgens het winnende doelpunt in de extra tijd.

Daarmee staat Herentals op 1-0 in de best-of-three met nog twee duels in eigen huis voor de boeg. Dat de teams bijzonder aan elkaar gewaagd zijn dit seizoen, blijkt wel uit de uitslagen. Dit was de vierde ontmoeting tussen Eaters en Hyc en het was ook de vierde keer dat Herentals met één doelpunt verschil weet te winnen. Zondag gaat de serie verder in Herentals, met eventueel dinsdag het derde duel ook in Herentals.

Herentals vroeg op voorsprong

Met het eerste de beste schot op doel kwam Herentals op voorsprong. Vincent Morgan accepteert een lange pass van Emiel Goris en rondt onberispelijk af. Eaters heeft wellicht het betere van het spel en komt na tien minuten spelen op voorsprong. Matthew Beer wordt in kansrijke positie ten val gebracht en converteert zelf het penaltyshot.

Het is een doelpuntrijke en aantrekkelijke eerste periode waarin Herentals voor de tweede keer op voorsprong komt als Mitch Morgan mag doorschaatsen en de puck over de schouder van Rowan Delil binnenschiet. De gelijkmaker laat opnieuw niet lang op zich wachten. Vier minuten later is het Lukasz Bartak die de puck het laatste duwtje geeft in een rommelige situatie voor het doel. Vervolgens is het Lars van Sloun die een schot van Vadim Gyesbreghs van richting laat veranderen zodat Eaters met 3-2 kan gaan rusten.

Doelpuntenregen

De doelpuntenregen houdt ook in de tweede periode aan. Zoals vaker in de Beneliga is het een wedstrijd waarin mooie aanvallen, individuele fouten en spannende situaties elkaar afwisselen. Vroeg in de tweede doorgang is er een opstootje voor het doel van Kevin van Looveren. Het levert Herentals een powerplay op en de deflectie van Preston Shupe is dodelijk na het schot van Peter Bartek.

Eaters krijgt daarna de wind in de rug met twee powerplaygoals. Eerst reageert Lars van Sloun attent op een rebound na een schot van Nick Verschuren. Vervolgens maakt Vadim Gyesbreghs een prachtige schaatsactie om de puck persoonlijk hoog binnen te schieten. Het deed denken aan zijn winnende goal afgelopen dinsdag tegen Nijmegen.

Met een 5-3 voorsprong lijkt Eaters op rozen te zitten, maar aan weerskanten van de tweede pauze trekt Herentals de score weer gelijk. Eerst is het Mitch Morgan die na een uitstekende actie de aansluitingstreffer binnenschiet in de slotminuut van de tweede periode. Drie minuten na de hervatting zorgt Kyle Brothers voor de gelijkmaker.

Eaters nog een keer op voorsprong

Geleen pakt nog een keer de voorsprong. Een straf tegen Peter Bartek biedt Yan Turcotte de kans om met een afstandschot raak te mikken, 6-5 voor de thuisploeg. Die voorsprong blijft lange tijd op het scorebord staan. Tot zes minuten voor tijd Matthew Beer tegen een straf oploopt en Mitch Morgan het maar eens probeert van achter het doel. Via de Geleense doelman verdwijnt de puck in het net.

Daarmee moet overtime de beslissing brengen. Eaters lijkt in eerste instantie het beste van het spel in drie tegen drie te hebben, maar plotsklaps voert Herentals een counter uit waardoor de ploeg met drie spelers tegenover één verdediger staat en mag Emiel Goris de trekker overhalen.