46587992235 d2c558002a k

31 maart 201901:21

Door Joep Meijsen

Herentals soeverein naar derde hoofdprijs

Het seizoen van Herentals werd zaterdagavond afgerond met een soevereine 4-0 zege in eigen huis op Heerenveen, waarmee Herentals zijn tweede Beneliga-titel binnensleept. Met de Belgische beker, het landskampioenschap en nu de Beneliga heeft 2018/19 zich ontwikkeld tot een droomseizoen voor de club.

Het uitgangspunt voor de wedstrijd was glashelder. Era Renomar Hyc Herentals had na de zege van afgelopen woensdag in Thialf nog maar één overwinning nodig om het kampioenschap in de Beneliga binnen te slepen. Unis Flyers Heerenveen moest winnen om een einde aan het seizoen zonder hoofdprijs te voorkomen. In een uitstekend gevuld ijsstadion in Herentals pakte de thuisclub al in de eerste periode het initiatief en behield Kevin van Looveren uiteindelijk de nul vast.

Grote man aan de kant van Herentals was de inmiddels 33-jarige Vincent Morgan, een monument van de club sinds zijn entree in de club achttien jaar geleden. Een speler die vanwege familiegeluk het vorige seizoen aan zich voorbij liet gaan, maar dit jaar weer aansloot bij de selectie waarin ook zijn broer Mitch zo'n belangrijke speler is. De oudste van de twee Morgans bewees het hele jaar al nog altijd een slimme speler te zijn, met een goede versnelling, een sterk instinct voor het doel en een goed schot om kansen af te maken.

Dat merkte Heerenveen maar al te goed op zaterdagavond. Na een wat nerveus begin van de wedstrijd was het Vincent Morgan die na negen minuten de score opende. Het was dezelfde speler die vijf seconden voor het einde van de openingsperiode een nieuwe dreun uitdeelde door op slag van rust voor de 2-0 te zorgen met een hard schot. In ijshockey is altijd alles mogelijk en stelt een voorsprong van twee goals lang niet altijd veel voor, maar Flyers moest wel van heel goede huize komen om nog een vijfde wedstrijd in de serie af te dwingen.

Foto's: Kurt Tops

46587990985 69d0d26e0b k

De beste kans voor Flyers was er in de slotfase van de tweede periode toen de ploeg een penaltyshot kreeg toebedeelt, maar tegen die tijd was het al 3-0 in het voordeel van Herentals. De jonge Ben Coolen, 18 jaar oud en door coach Jeffrey van Iersel in een toplijn neergezet met Mitch Morgan en Preston Shupe, haalde de trekker over.

Flyers haalde in de slotperiode nog alles uit de kast, waaronder het al heel vroeg naar de kant halen van doelman Sjoerd Idzenga. Een straf tegen Peter Bartek gaf het slotoffensief nog wat extra wind in de rug, maar uiteindelijk was het opnieuw Vincent Morgan die toesloeg en in het lege net de vierde treffer scoorde. Daarmee eindigden de illusies van Heerenveen en kon het feest in Herentals langzaam gaan losbarsten.

Voor de tweede keer sinds het begin van de Beneliga is Herentals de kampioen.