Giovanni Vogelaar in dienst van Tilburg Trappers tegen Erfurt in november 2018
Giovanni Vogelaar in dienst van Tilburg Trappers tegen Erfurt in november 2018 — © Arie Leeuwesteijn

30 juni 202020:30

Door Joep Meijsen

Hijs trekt international Vogelaar aan

Cairox Hijs Hokij Den Haag heeft Giovanni Vogelaar vastgelegd voor het komende seizoen. De international speelde afgelopen jaar in de internationale Alpenliga.

De 23-jarige in Den Haag geboren verdediger was afgelopen jaar actief voor EG Bregenzerwald in de internationale competitie met Oostenrijkse, Italiaanse en Sloveense clubs. In 48 wedstrijden was hij daar goed voor 14 goals en 37 assists, waarmee hij tot de productievere spelers van de club behoorde. Bregenzerwald haalde de play-offs in Oostenrijk niet.

Voor Vogelaar was het zijn eerste ervaring als import. Voor zijn vertrek naar Oostenrijk kwam hij enkele seizoenen uit voor Tilburg Trappers in de Oberliga Nord. Daarvoor was hij namens Heerenveen en Eindhoven actief in de oude Eredivisie.

Vogelaar is sinds het WK in 2015 een vaste keuze in de nationale ploeg van Nederland, mits beschikbaar. In het pre-Olympische traject van Oranje afgelopen seizoen speelde hij in de beslissende inhaalwedstrijd tegen Spanje. Hij pikte in dat duel een assist op. In totaal speelde hij 19 interlands waarin hij 10 goals en zes assists oppikte. Hij is daarmee de nummer 93 op de topscorerslijst allertijden van Oranje.

De 23-jarige verdediger geeft tegenover de website van Den Haag een toelichting op zijn redenen om terug te keren naar Nederland en daarbij te kiezen voor Den Haag. 'Ik heb besloten om in Nederland te blijven om aan mijn toekomst te denken. Ik verheug me erop om weer samen met vrienden te spelen mét familie en vrienden op de tribune! Ik weet zeker dat ik het hier naar mijn zin ga hebben.'

Coach Chris Eimers, die hem bij Flyers al onder zijn hoede had, ziet Vogelaar graag komen. 'Hij heeft zich sinds zijn debuut in de Eredivisie bij Heerenveen ontwikkelt tot een vaste waarde op zowel Oberliga als Internationaal niveau. Vanaf het moment dat Gio aangaf terug te willen naar Den Haag, is er alles aan gedaan om dit mogelijk te maken.'

Eerder al werd bekend dat Jurryt Smid terugkeert naar Den Haag vanuit Nijmegen. Andere nieuwkomers in de selectie van Chris Eimers ten opzichte van vorig jaar zijn Jay Huisman, Ronald Wurm, Jay de Ruiter en Oliver ńéuriŇ°.