Hijs uithof overzicht stadion 1011

8 oktober 201602:05

Door Joep Meijsen

Hijs wint doelpuntrijke thriller tegen Zoetermeer

De burenruzie tussen Den Haag en Zoetermeer ging vrijdagavond tot het gaatje. In een doelpuntrijk duel moest overtime uiteindelijk de beslissing brengen. Maurice van der Schuit nam de winnende goal voor zijn rekening, 6-5.

Een hoogstaand duel was het niet in de weer uitstekend gevulde ijshal in Den Haag. Daarvoor speelden de ploegen te slordig en werden er te veel fouten gemaakt. Wel was er veel ruimte voor individuele hoogstandjes, was het scoreverloop uitermate spannend en was er sprake van veel hectiek. De bijna tweeduizend toeschouwers kwamen volop aan hun trekken.

Beide teams hadden sterke en mindere fases

Panters had duidelijk het betere van de eerste periode. De ploeg was snel in de omschakeling en verstoorde het aanvalsspel van Den Haag goed. Vooral als Ludek Skop, Cas Staps en Thomas Borgman op het ijs stonden en Jurryd Smid zijn rushes maakte was Zoetermeer verscheen Zoetermeer veelvuldig voor doelman Clint Soer. In de slotperiode en de overtime was Den Haag juist de betere ploeg, het ijzerwerk zat twee keer in de weg anders was de wedstrijd mogelijk al in reguliere speeltijd of eerder in de overtime beslist. Maar de ploegen gaven elkaar vooral ook heel goed partij. De verschillen waren klein op de vrijdagavond.

Panters sluit eerste periode af met voorsprong

Zoetermeer greep het initiatief in de ontmoeting. Jason Boereboom was attent doen de puck vlak voor het doel bleef liggen. Anderhalve minuut later was het echter alweer gelijk toen Stace van Bentem de puck in de bovenhoek achter Kevin Riedijk mikte. Toch was het Panters dat met een voorsprong de eerste pauze inging. Jurryd Smid drong met een goede schaatsactie door de Haagse defensie heen en rondde vlekkeloos af.

Den Haag brengt de wedstrijd weer in evenwicht

Het was Raymond van der Schuit die zijn ploeg na drie minuten spelen in de tweede periode voor de tweede keer langszij bracht. De uit de VS teruggekeerde voormalige captain van Jong Oranje werd door zijn lijngenoten Joey Oosterveld en Filip Martinec goed vrijgespeeld en haalde de trekker over. Halverwege de periode kwam Den Haag voor het eerst in de ontmoeting op voorsprong. Ben Rurup maakte een mooie schaatsactie langs de linkerkant, verzorgde de pass voorlangs en de inschaatsende Johnny Ebregt scoorde bij de eerste paal.

Daarmee was het nog niet gedaan met de doelpunten in de tweede periode. Eerst was het Scott van den Elskamp die zijn ploeg langszij bracht, waarna Cas Staps een goede combinatie tussen Jurryt Smid en Ludek Skop bekroonde en Zoetermeer voor de derde keer op voorsprong bracht. Ook deze keer duurde het niet lang. Maar 43 seconden later scoort Johan Rurup van dichtbij, zodat beide teams met vier goals op hun naam naar de kleedkamer kunnen.

Powerplay geeft Zoetermeer nog één keer het voordeel

Straffen tegen Thomas Roosendaal en Filip Martinec in de slotminuut van de tweede periode zorgen ervoor dat Panters met twee man meer op het ijs aan de slotperiode mag beginnen. Het duurt niet lang voordat Cas Staps zijn tweede van de avond maakt nadat hij opnieuw goed werd vrijgespeeld oor het duo Smid en Skop. Deze keer is het Jasper Kick die de ontmoeting opnieuw in evenwicht brengt. Daar blijft het ook bij, waardoor overtime de beslissing moet brengen. Zoetermeer overleeft nog een kleine minuut met een man minder, maar ziet Den Haag het sterkst aandringen op de winst. Die volgt dus via de goal van Maurice van der Schuit.