Hyc vincent close away 1314

18 december 201418:46

Door Joep Meijsen

Hyc: Vincent speler, Steijlen coach

Herentals-coach Paul Vincent trekt zijn wedstrijdschaatsen weer aan. De 39-jarige Amerikaan neemt de importplaats in die bij Herentals is ontstaan door het vertrek van Evan Renwick. Zijn vervanger als coach is de afgelopen jaar gestopte doelman Bjorn Steijlen.

Dat is het verrassende nieuws vanuit Herentals. Vincent speelde voor het laatst in het seizoen 2011-12 toen hij voor Eindhoven Kemphanen tot 25 goals en 48 assists kwam in 38 wedstrijden en daar in de play-offs in drie wedstrijden nog een goal aan toevoegde.

Herentals speelt al enige tijd met een uitgedunde selectie. Vooral defensief heeft de ploeg het niet breed. Jens Engelen vertrok tijdens het seizoen naar het Verenigd Koninkrijk, terwijl Evan Renwick zich dusdanig blesseerde dat hij naar huis terugkeerde. Daardoor beschikt de ploeg nog maar over vier verdedigers. Vincent is echter een aanvaller.

De Amerikaan brengt bijzonder veel ervaring met zich mee, met achttien seizoenen als ijshockeyprof. In het seizoen 2002-03 speelde hij enige tijd in Amsterdam, waar hij enkele jaren later terugkeerde. Sindsdien speelde hij ook in Heerenveen, Den Haag en Eindhoven. In 2012 maakte hij de switch naar coaching bij de Nederlandse IJshockey Academie.

Vorig jaar debuteerde hij als hoofdcoach bij Herentals, die hij naar de eerste play-off-plaatsing in Nederland leidde. Ook is hij de huidige Belgische bondscoach. De 37-jarige Bjorn Steijlen heeft ook een lange loopbaan als speler achter de rug, waarbij hij onder meer in Nederland uitkwam voor Eindhoven, Den Bosch en Geleen. Tot vorig seizoen was hij de eerste doelman bij Herentals. Ook verdedigde hij het doel bij een groot aantal wereldkampioenschappen met Belgi√ę. Het wordt zijn debuut als hoofdcoach in de Eredivisie.