Ian Meierdres in actie tijdens WK innsbruck
Ian Meierdres in actie tijdens WK innsbruck — © Actiefotografie Marco Spelten

4 december 202110:20

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Ian Meierdres (32) beëindigt per direct carrière

Trappers-goalie Ian Meierdres moet vanwege fysieke redenen noodgedwongen stoppen met ijshockeyen. Tijdens de play-offs in het afgelopen seizoen was hij nog resoluut: “Ik ga niet stoppen na zo’n seizoen, zeker niet zonder publiek en al helemaal niet na zo’n voortijdige afloop.”

De 32-jarige goalie, die in totaal ruim 800 wedstrijden voor Tilburg Trappers heeft gekeept, waaronder 167 op Oberliga-niveau en 157 keer het doel verdedigde op nationaal niveau, is nu genoodzaakt om terug te komen op zijn eigen woorden.

“Het gaat niet meer. De pijntjes zijn te veel aanwezig, waardoor doorspelen geen zin meer heeft”, aldus de ervaren Meierdres. Hij heeft tegelijkertijd vertrouwen in zijn natuurlijke opvolger Ruud Leeuwesteijn. “Hij moet zichzelf niet gek laten maken, maar hij heeft ook meteen laten zien een waardige opvolger te zijn. In volledige focus hebben wij aan Ruudje een hele goede.” Jowin Ansems wordt de vaste tweede keeper.

PALMARES

Meierdres liep al vanaf zijn zesde bij de club rond. Nu, met zijn bijna 33 jaar en zeventien seizoenen in het eerste, neemt hij dus afscheid. Na de jeugdopleiding stootte hij door naar het eerste team van het geelblauwe keurkorps. Hij won onder meer vier nationale kampioenschappen, drie keer de Duitse Oberliga en zes maal de Nederlandse beker. Individueel viel de geboren Bredanaar ook in de prijzen. Tijdens het WK in Polen in het seizoen 2011-2012 werd hij uitverkozen tot beste keeper van het toernooi. De Gobel-De Bruyn-Trofee voor beste goalie in Nederland mocht hij twee keer op zijn palmares bijschrijven.

REACTIES

Ruud Leeuwesteijn heeft een aantal mooie woorden over voor zijn collega in de goal: “Dit was het zesde jaar dat we samen speelden. Ik heb ontelbaar veel geleerd van Ian, zowel buiten als op het ijs. Hij was bovendien een ‘meegenieter’; iemand met droge humor op het goede moment. Maar ook iemand die kalmte en balans in de kleedkamer bewaarde met zijn ervaring. Hij trok zijn mond open wanneer het nodig was, op de juiste momenten. Het is zonde dat hij op zo’n manier moet stoppen.”

Ook algemeen directeur Ruud van Baast spreekt lovend over de stoppende goalie: “Ik ken Ian zowat heel zijn leven al. Op sportief vlak moeten we hem natuurlijk missen, maar misschien nog wel meer als clubman. De man achter de goalie is een goede en betrouwbare kerel. Qua prestaties mag hij vanzelfsprekend enorm trots zijn op wat hij ons heeft gebracht. Ik wil dan ook dat hij daar op herinnerd wordt.”

Tot slot laat captain Mickey Bastings zich nog uit over Ian: “Het stoppen van Ian is voor zowel ons team als de organisatie bij Trappers een enorme aderlating. We kunnen hem oprecht een Trappers-legende noemen, die van de jeugd tot het eerste altijd alles heeft gegeven.”

Zodra de maatregelen het weer toelaten, zal Meierdres stijlvol worden geëerd voor aanvang van een thuiswedstrijd. Ian zelf focust zich vanaf nu op zijn bouwbedrijfje. Maar, niet getreurd: hij is in de toekomst naar eigen zeggen ongetwijfeld nog te vinden in de wandelgangen van ijsbaan Stappegoor.

Bron: Tilburg Trappers website/ https://www.trappers.nl