Indoors 3133823 1920

21 maart 202016:44

Door Joep Meijsen

IIHF blaast ook 'grote' WK af

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft zaterdag ook het laatste kampioenschap dat nog op de agenda stond afgelast. Het gaat daarbij om het 'grote' WK dat in Lausanne en ZĂĽrich gehouden zou worden.

Dat heeft de federatie bekendgemaakt. Eerder waren al de WK's op lagere niveaus van het programma geschrapt, waaronder de WK's voor de mannen en vrouwen van Oranje en het wereldkampioenschap voor de U18 van Nederland. 'Het is een harde werkelijkheid voor de internationale ijshockeyfamilie, maar een die we zullen moeten accepteren', zei voorzitter René Fasel van de internationale federatie in een toelichting.

'Het coronavirus is een wereldwijd probleem waarvoor overheden enorme inspanningen moeten verrichten om de verspreiding te beteugelen. We moeten sport voor nu aan de kant schuiven en zowel overheden als de ijshockeyfamilie ondersteunen', aldus Fasel. Het WK had in mei van dit jaar gehouden moeten worden. Fans die al kaartjes hebben gekocht, krijgen hun geld terug.

De vraag is nu wat er moet gebeuren met het gastland dat een WK misloopt. Daarover wordt tijdens het zogenoemde IIHF Congres een besluit genomen, maar is lastig omdat tot 2025 alle WK's al zijn toegewezen aan landen. Het is bovendien niet duidelijk wanneer dat IIHF-congres gehouden wordt. De bijeenkomst stond op het programma voor 21 tot en met 23 mei tijdens het WK, maar is voor onbepaalde tijd opgeschort.