Stock - IIHF beker en medailles
— © Marco Spelten/IJshockey.com

18 januari 202119:25

Door Joep Meijsen

IIHF schrapt Wit-Rusland als gastheer WK

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft besloten dat het komende WK IJshockey niet in Wit-Rusland gespeeld gaat worden.

De druk op de IIHF om het wereldkampioenschap te verplaatsen nam de afgelopen weken fors toe. Zo dreigde onder meer hoofdsponsor Skoda zich terug te trekken als Wit-Rusland gastheer van het toernooi zou blijven en was er een oproep van een groep leden van het Europees Parlement aan de IIHF. Recente beelden waarop te zien was dat IIHF-voorzitter Rene Fasel de president van Wit-Rusland ter begroeting omhelsde gooiden daarbij olie op het vuur.

De IIHF Council noemt veiligheidsoverwegingen rond zowel covid-19 als de politieke onrust in Wit-Rusland als de redenen om de organisatie af te nemen van Wit-Rusland. President Aleksandr Loekasjenko geldt als een beschermheer van het ijshockey in het land, maar is al maanden onderwerp van protesten vanwege vermoedelijke fraude tijdens de presidentsverkiezingen in augustus.

Hoe het nu verder gaat met het toernooi moet de komende weken duidelijk worden. De IIHF overweegt daarbij nadrukkelijk om het toernooi alleen aan Letland te gunnen. Oorspronkelijjk zou het toernooi door Letland en Wit-Rusland gezamenlijk worden georganiseerd.