Uit het archief, de teamfoto van de U18 van Nederland uit 2019.
Uit het archief, de teamfoto van de U18 van Nederland uit 2019.

2 maart 202018:45

Door Joep Meijsen

IIHF zet streep door U18-WK van Oranje

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft besloten een aantal WK's af te gelasten vanwege het rondwarende corona-virus. Een van de getroffen kampioenschappen betreft het toernooi van de U18-mannen van Oranje.

Dat heeft de IIHF bekendgemaakt. De U18 van Nederland zou het WK oorspronkelijk in China spelen. Het kampioenschap werd daarna verplaatst naar Bulgarije, maar dat land gaf onlangs de organisatie terug. De internationale federatie laat nu weten dat het toernooi definitief geen doorgang vindt. Aan het kampioenschap Division IIB zouden behalve Nederland ook Bulgarije, Spanje, China, Kroatië en Oostenrijk deelnemen.

'Vanwege de wereldwijde ontwikkeling van het coronavirus heeft het Medical Committee van de IIHF de gevolgen van de uitbraak van het virus besproken', zo schrijft de federatie. De aanbevelingen van dit comité leiden ertoe dat de IIHF Council vandaag een streep heeft gezet door een zestal kampioenschappen. De U18 van Nederland is de enige nationale ploeg uit ons land die getroffen is.

Het gaat bij de definitieve afgelasting om het WK U18 Division IIA (Tallinn), IIB (nog niet bepaald) en IIIA (Istanbul) en IIIB (Kochelscheuer) en het WK voor vrouwen Division I B (Katowice) en IIA (Barcelona). De Nederlandse vrouwen spelen in april het wereldkampioenschap in Frankrijk op Division IA-niveau. De Nederlandse mannen spelen later die maand in Kroatië het wereldkampioenschap Division IIA. Deze kampioenschappen staan onveranderd op het programma.