Wk Dames U18 Nederland Kazachstan 6486

17 september 202014:45

Door Joep Meijsen

IIHF zet streep door wk's U20-mannen en U18-vrouwen

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft de wereldkampioenschappen waar de Nederlandse U20-mannen en de U18-vrouwen aan zouden deelnemen afgelast. Dit gebeurt op advies van de coronawerkgroep van de bond.

Dit waren juist de twee teams die vorig jaar nog wel hun wereldkampioenschap hebben gespeeld, omdat deze voor de wereldwijde uitbraak van corona waren ingepland. Vooral het U18-WK van de vrouwen in Eindhoven was daarbij een groot succes. Later in het seizoen werden de andere WK's van oranjeploegen wel afgelast.

Bondsdirecteur Theo van Gerwen noemt het een begrijpelijke, maar spijtige beslissing van de IIHF. 'We leven in een unieke tijd en dat leidt er helaas toe dat er moeilijke beslissingen moeten worden genomen. We hebben voor beide teams een uitgebreid programma staan in de voorbereiding op de WK's. De komende tijd gaan we kijken hoe we hiermee verder gaan.'

Alleen het U20-WK voor de mannen op het hoogste niveau gaat wel door. Voor dit toernooi wordt vooral vanuit Canada veel televisiegeld betaald voor de uitzendrechten. Dit toernooi zal vermoedelijk een bubbel worden afgewerkt, waardoor de risico's op besmettingen beperkt blijven. Om dit voor andere toernooien ook te organiseren is volgens de IIHF een te kostbare zaak.

Ook de voorronde van de Olympische kwalificatie voor de vrouwen gaat in december niet door. Hier wordt een nieuwe datum voor gezocht. Tijdens deze toernooien wordt onder meer een tegenstander voor het eerste kwalificatietoernooi van de Nederlandse vrouwen bepaald. Die spelen in februari hun pre-OKT in het Poolse Gdansk.

Alle andere WK's waar Nederlandse teams bij betrokken zijn, mannen, vrouwen en U18-mannen, blijven vooralsnog op de internationale agenda.