Div pucks vraagteken

25 december 201212:15

Door Joep Meijsen

IJshockey.com Kerstquiz

De kerstdagen saai? Welnee, er is altijd nog de IJshockey.com Kerstquiz om je mee te vermaken. Dit jaar zijn we op zoek naar een typische Noordamerikaanse ijshockeyterm.

In totaal zijn we op zoek naar veertien bekende namen uit de wereld van het ijshockey. Letters uit hun namen vormen samen de ijshockeyterm waar we naar op zoek zijn. Inzendingen zijn welkom tot en met 1 januari 2013. Onder de juiste inzenders worden enkele prijzen verloot.

Mail het juiste antwoord onder vermelding van naam en telefoonnummer naar: [email protected]

1. Ik scoorde de winnende goal namens Canada tegen de Verenigde Staten in de finale van het Olympische ijshockeytoernooi in Vancouver in 2010. Eerste letter van mijn achternaam.

2. Ik heb als doelman Stanley Cups gewonnen met Montreal en Colorado. Tegenwoordig ben ik mede-eigenaar en coach van de Rémparts de Quebec. Eerste letter van mijn achternaam.

3. Ik ben een voormalige speler van Dynamo Moskou en Dinamo Riga. Begin jaren negentig kwam ik bij Tilburg Trappers terecht als eerste Russische speler op het hoogste niveau in Nederland. Eerste letter van mijn achternaam.

4. Ik debuteerde in 2004 officieel voor de Nederlandse ijshockeyploeg. Tijdens het Pre-Olympisch kwalificatietoernooi in Boedapest scoorde ik het beslissende penaltyshot in de wedstrijd tegen Hongarije. Laatste letter van mijn achternaam.

5. Ik speelde de afgelopen jaren in de eredivisie in Nijmegen, Geleen, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Heerenveen, Zoetermeer en tegenwoordig in Eindhoven. Eerste letter van mijn achternaam.

6. Ik ben een ijshockeyer uit Edmonton en was de eerste zwarte captain in de NHL. Mijn volledige voornaam is Jarome Arthur-Leigh Adekunle Tig Junior Elvis. De eerste letter van mijn achternaam.

7. Ik ben een ijshockeyer uit Victoria in British Columbia. Begin jaren negentig speelde ik als aanvallende verdediger in Nederland voor Utrecht, Nijmegen en Tilburg. Daarna speelde ik nog enkele jaren in de Britse competitie. Eerste letter van mijn achternaam.

8. Ik 1992 kwam ik bij de Toronto Maple Leafs terecht na een trade waarbij in totaal tien spelers betrokken waren, toen de grootste deal in de NHL-geschiedenis. In 2011 werd ik gekozen in de Hockey Hall of Fame. De eerste letter van mijn achternaam.

9. Ik werd op 10 december 1918 geboren in Moskou en geldt als de Vader van het Russische ijshockey. In de jaren zestig en zeventig leidde ik de Soviet Unie naar negen wereldtitels op rij, inclusief drie gouden medailles bij de Winterspelen. Eerste letter van mijn achternaam.

10. Ik ben een in Nederland geboren ijshockeyer die al jaren in Duitsland speelt. Op dit moment speel ik daar mede dankzij mijn Duitse paspoort in de DEL voor D√ľsseldorf. Eerste letter van mijn achternaam.

11. Ik speelde als ijshockeyer in de jaren negentig voor de Kingston Hawks en Swindon Chill in de UK en ben intussen alweer jaren als coach actief in de Eredivisie. Eerste letter van mijn achternaam.

12. Ik speelde vanaf begin jaren vijftig ruim twintig jaar in de NHL, maar ben bij ijshockeyfans in Nederland waarschijnlijk het best bekend als de vader van Rob Lowe in de ijshockeyfilm Youngblood. Eerste letter van mijn achternaam.

13. Ik ben een in Duitsland geboren speler van de Buffalo Sabres in de NHL. Vanwege de lockout ben ik als speler op dit moment actief voor mijn oude club in Duitsland, Krefeld. Eerste letter van mijn achternaam.

14. Hoewel ik in Assen geboren ben, ben ik de eeuwige topscorer van het Nijmeegse ijshockey. Eerste letter van mijn voornaam.