De vriendschappelijke wedstrijd tussen Eindhoven en Geleen
De vriendschappelijke wedstrijd tussen Eindhoven en Geleen — © Roel Louwers/iSo Sports

8 december 202022:25

Door Joep Meijsen

IJshockey op lijst te hervatten sporten

IJshockey is een van de sporten op de lijst van het kabinet waarbij vanaf 17 december weer gespeeld mag worden.

Dat bleek vanavond tijdens de persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen. Dit betekent dat clubs op het hoogste niveau weer volwaardig mogen trainen en wedstrijden mogen spelen. Het gaat daarbij, naast voetbal, om hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis.

NOCNSF-directeur Gerard Dielessen is blij met het besluit van het kabinet. 'Het is belangrijk dat de topsportcompetities, zonder publiek natuurlijk, weer voorzichtig van start kunnen. Dat houdt de belangstelling voor de sport levend. Bovendien kunnen onze topsporters zich zo beter op internationale evenementen voorbereiden.' Dat laatste heeft geen betrekking op het ijshockey. Alle toernooien van de nationale ploegen werden eerder al door de internationale ijshockeyfederatie IIHF afgelast.

Het besluit is nog onder voorbehoud. De hervatting van topsportcompetities moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Wat dit betekent voor bijvoorbeeld thuiswedstrijden voor Tilburg Trappers in de Oberliga Nord, de herstart van de Eerste Divisie/Eredivisie is nog niet duidelijk. Meer duidelijkheid over de exacte invulling van de maatregel volgt spoedig.

De overige maatregelen voor de sport blijven zoals ze tijdens de huidige gedeeltelijk lockdown al gelden. 'Helaas dus nog geen versoepelingen voor de sporters op lokaal niveau. Dat komt gezien de besmettingscijfers niet onverwacht en natuurlijk staat bij ons de volksgezondheid en de veiligheid voorop. Maar dat bijvoorbeeld de groepsgrootte niet wordt aangepast vind ik jammer. We denken namelijk dat sport een belangrijke oplossing van het probleem kan leveren.'

'Misschien kan, zoals premier Mark Rutte tijdens de persconferentie vanavond zei, de leeftijdsgrens voor het zonder beperkingen in grote groepen mogen trainen in ieder geval omhoog van 18 naar 27 jaar. Dat zou voor deze groep en de sportverenigingen erg fijn zijn', aldus Dielessen.