Stock - sticks en schaatsen
— © Marco Spelten/IJshockey.com

28 september 202019:39

Door Joep Meijsen

IJshockeysport in conclaaf over komende weken

Het kabinet heeft een nieuw pakket maatregelen bekendgemaakt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Verschillende maatregelen zijn gericht op de georganiseerde sport en treffen daarmee ook het ijshockey. Morgen volgt overleg tussen betrokkenen over hoe de sport de komende weken verder gaat.

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigden tijdens een vervroegde persconferentie aan dat de komende drie weken sport zonder publiek moet worden gespeeld en sportkantines dicht gaan. De maatregelen komen op een moment dat veel competities van IJshockey Nederland op het punt van beginnen staan.

Bondsdirecteur Theo van Gerwen zegt in een eerste reactie dat de maatregelen in de lucht hingen, maar toch hard aankomen. 'Morgen gaan we ons beraden over hoe we nu verder gaan met de verschillende competities. Ook moeten we nader gaan bekijken hoe we omgaan met het advies reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Zeker in de regio's waar veel besmettingen zijn.'

De maatregelen werden versneld doorgevoerd vanwege het oplopende aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en opnames op intensive care. Als het aantal besmettingen niet wordt teruggedrongen tot minder dan 1 per besmet persoon, kan dit de komende weken snel gaan toenemen, waardoor weer de situatie kan ontstaan zoals kort na de uitbraak.

IJshockey Nederland zegt bij monde van Van Gerwen dat in ieder geval wordt geprobeerd morgen een overleg in te plannen met de clubs uit de Eerste Divisie en dat ook over de andere competities snel besluitvorming komt. 'Ik kan me goed voorstellen dat spelers, begeleiders, ouders en supporters in het ijshockey met veel vragen zitten. Het streven is om waar mogelijk de sport zo goed mogelijk door te laten gaan en we gaan nu goed nadenken hoe we dat gaan inrichten.'

Beneliga

Deze week zou ook duidelijkheid moeten ontstaan over de vraag of Nederlandse clubs dit jaar gaan deelnemen aan de gezamenlijke competitie met de Belgen. De knoop hierover zou uiterlijk woensdag worden doorgehakt. Voor die tijd volgt er ook binnen de Beneliga spoedoverleg om te kijken naar de nieuwe situatie. De negatieve reisadviezen vanuit Nederland richting delen van Belgi√ę en andersom vormen daarbij een nieuwe complicerende factor.

De Nederlandse clubs Den Haag, Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Zoetermeer hebben de afgelopen weken veel werk verzet om ondanks de beperkingen toch deelname mogelijk te maken. Duidelijk is ook dat de competitie op zijn vroegst op 1 december gaat beginnen. De huidige maatregelen van het kabinet gelden voor de komende drie weken. Wat daarna gaat gebeuren is nog onduidelijk.