In The Spotlight Firebirds

24 november 201707:55

Door [email protected]

In de Spotlights: Hijs Hokij Firebirds

In de rubriek In de Spotlights neemt IJshockey Nederland regelmatig recreatieve ijshockeyteams en -clubs in Nederland onder de loep. In de tweede aflevering is er aandacht voor de Firebirds uit Den Haag.

1. Waarom heten jullie zo?

In 2004 waren er een paar mooie studenten die het een goed idee vonden om een ijshockeyteam te beginnen. Dit gebeurde allemaal in de Delftsche Studenten Sociëteit Phoenix. De Phoenix is een vogel die uit zijn eigen as herrijst. En aangezien er nu niets dient te herrijzen is de huidige naam Phoenix Firebirds. Enkele jaren geleden zijn we aangesloten bij Hijs Hokij en heten we nu officieel de Hijs Hokij Den Haag Firebirds.

2. Wat hebben jullie al allemaal bereikt?

Afgelopen jaar (2016-2017) zijn we derde geworden in de Studenten Competitie. De laatste keer dat we kampioen zijn geworden in de studenten competitie was in 2007/2008. Voor de rest zijn er hier en daar wat toernooitjes georganiseerd en ook af en toe gewonnen.

3. Wat is er zo leuk aan het lid zijn van de ijshockeyvereniging?

De sport is maximaal uitdagend en het is een soort uitlaatklep. De meeste van ons zitten dagelijks in de boeken of achter een beeldscherm. Als je dan op het ijs even alles er uit mag gooien, dan geeft dat een voldoening. Dan mag je de volgende dag met spierpijn en een paar blauwe plekken achter je bureau zitten. Je wordt zowel fysiek als mentaal uitgedaagd en het houd je ook gewoon lekker fit. IJshockey is een teamsport, het geeft een kick om met zijn allen een mooi resultaat neer te zetten. Daarom is de vereniging leuk; die bied deze mogelijkheden aan.

4. Welke studies bevinden zich allemaal in jullie team?/Welke beroepen worden uitgevoerd?

De meeste van ons studeren aan de Technische Universiteit van Delft, maar sommigen ook aan de Haagse Hogeschool. De leeftijden en niveaus verschillen. Sommigen beginnen net aan een Bachelor opleiding en anderen zijn hun Master aan het afronden. En heel af en toe zit er een PhD-er tussen.

5. Wanneer en waar trainen jullie?

Wij trainen momenteel in de Uithof op donderdagen van 18:45 – 19:45. En in de zomer trainen we soms in de Silverdome in Zoetermeer.

6. Is er veel leeftijdsverschil in de groep?

Momenteel zijn alle leden van het team tussen de 18 en 28 jaar. Het maximale leeftijdsverschil is dus om en nabij de 10 jaar.

7. Welke nationaliteiten zitten er allemaal in de vereniging?

Voornamelijk Nederlands. Maar er zijn ook een paar half Duitsers, Russen, Brazilianen, Zweden, Tsjechen en Roemenen.

8. Wat doen jullie off-ice?

Borrelen! En we willen binnenkort weer eens karten. Om de vijf jaar organiseren we een reis naar het buitenland. In 2014 zijn we naar Roemenië gevlogen en hebben we daar een paar wedstrijden gespeeld in Galaţi.

In The Spotlight Firebirds