Lars den Edel in de finalewedstrijd tegen Den Haag om het landskampioenschap
Lars den Edel in de finalewedstrijd tegen Den Haag om het landskampioenschap — © Robert Bos (Flickr)

5 juni 202007:12

Door Joep Meijsen

International Den Edel switcht naar Zweden

International Lars den Edel maakt de stap naar het buitenland. De 24-jarige aanvaller stapt van Unis Flyers Heerenveen over naar het Zweedse Nässjö HC.

De nieuwe club van Den Edel komt uit in Division 2 van de Zweedse ijshockeystructuur. Dat is het vierde niveau in het land. Den Edel speelde dit jaar zes wedstrijden in de Olympische kwalificatie met Oranje en was een seizoen eerder onderdeel van de selectie van het Nederlandse ijshockeyteam tijdens het WK in Estland.

'Ik kreeg een bericht via een scout, of ik open stond voor een uitdaging in Zweden. Ik heb ambitie om nog eens een stap hogerop te gaan. Met deze kans hoop ik mezelf verder te kunnen ontwikkelen. Ik heb goede gesprekken met de coach van Nässjö HC gehad. De club is vernieuwend bezig. Een nieuw bestuur, maar ook het team wordt anders. Enkele oudere spelers zijn vertrokken en er komen nieuwe spelers bij', vertelt hij op de website van Unis Flyers.

Den Edel is de tweede buitenlander in de selectie van de club. De club legde eerder al de 21-jarige Letse international Andrejs Kostjuks vast. Verder bestaat de ploeg uit Zweedse spelers. Voor Den Edel is het niet zijn eerste buitenlandse avontuur. Hij was als jeugdspeler een seizoen actief in de Verenigde Staten.

De uit Leeuwarden afkomstige aanvaller kreeg een deel van zijn opleiding bij het CTO/NIJA in Eindhoven, maar speelde de afgelopen vier seizoenen in Heerenveen. Vorig jaar was hij in 22 wedstrijden in de Beneliga goed voor 13 goals en 7 assists. Met Flyers sleepte hij zowel de nationale beker als het landskampioenschap binnen alvorens het seizoen voortijdig werd be√ęindigd uit voorzorg vanwege het oprukkende coronavirus.