30 mei 200700:00

Door Joep Meijsen

Internationals naar Fassa

Internationals Jamie Schaafsma en Brad Smulders hebben een nieuwe club gevonden. De beide Nederlandse-Canadezen spelen het komende seizoen voor Hockey Club Fassa in de hoogste Italiaanse liga. Afgelopen seizoen kwamen zijn respectievelijk uit voor Amsterdam en Geleen.

Fassa Levonii eindigde afgelopen seizoen op de zevende plaats van de negen teams tellende hoogste divisie in Itali√ę. De liga's in het Zuid-Europese land zijn populair onder Nederlandse-Canadezen. Afgelopen seizoen speelden onder meer Matt Korthuis, Marcel Kars, Chad Euverman en Phil Groeneveld langere of kortere tijd in Itali√ę. Alleen Groeneveld op het hoogste niveau. De doelman tekende voor het nieuwe seizoen bij Bolzano.

De 23-jarige Brad Smulders werd afgelopen april topscorer van het wereldkampioenschap in China. Het was zijn eerste WK voor Oranje. De afgelopen seizoenen kwam hij twee jaar uit voor Geleen, met daartussen een jaar in Heerenveen. Afgelopen seizoen was Smulders met 26 goals en 36 assists de nummer drie van de topscorerslijst in Geleen.

Eaters moet het komend seizoen ook zonder de naar Heerenveen teruggekeerde Erik Landman stellen. Daarnaast hangt Jamie Visser een schorsing boven het hoofd wegens dopinggebruik. Over de terugkeer van de verschillende imports is in Geleen nog niets bekendgemaakt. Ook heeft de ploeg nog geen opvolger bekendgemaakt voor de na het seizoen vertrokken hoofdcoach Dave Hyrsky.

Jamie Schaafsma kende ook een prima debuut voor het Nederlands team tijdens het toernooi in China. De speler kwam de afgelopen jaren uit voor Geleen en Amsterdam. Vorig jaar werd hij tijdens het seizoen aangetrokken door Amsterdam, waarmee hij beslag legde op de nationale beker en de halve finales van de play-offs haalde. Schaafsma had in 32 wedstrijden 23 goals en 19 assists voor Amsterdam. De hoofdstedelijke formatie maakte aan het einde van het seizoen bekend dat Paul Vincent ook het komende jaar in de Jaap Edenhal te zien is.