WK torun italiaanse bank 130409

14 februari 201600:43

Door Joep Meijsen

Italië te sterk voor Nederlands team

Italië won zaterdagavond met 2-4 van Oranje en speelt daardoor een finale voor plaatsing voor de volgende ronde van de Olympische Kwalificatie tegen de Britten. De Nederlandse goals werden gescoord door Tom Marx en Diederick Hagemeijer.

Nederland speelde tegen de Italianen een meer dan verdienstelijke partij, maar werd uiteindelijk door een bij vlagen sneller spelende tegenstander verslagen. Martijn Oosterwijk maakte 28 saves op 32 schoten voor het team van bondscoach Chris Eimers. De wedstrijd bleef tot ver in de derde periode spannend. Pas negen minuten voor tijd slaagde Italië erin om de marge va twee goals te veroveren.

Daarmee is de kans op Olympische kwalificatie voor het Nederlands team verkeken. Aangezien de Britten eerder op de dag van Servië wonnen, wordt zondag dus een soort finale gespeeld tussen de twee ongeslagen ploegen in het toernooi. Nederland kan beslag leggen op de derde plaats met een positief resultaat tegen de Serven.

Oranje begon op de slechtst mogelijke manier. Binnen veertig seconden lag de puck al in het net via Marco Insam. Het antwoord van Nederland liet echter niet lang op zich wachten. Tom Marx profiteerde twee minuten later van goed werk van Mike Dalhuisen voor de gelijkmaker. Na tien minuten spelen was het Diego Kostner die de tweede Italiaanse treffer binnenschoot. Een treffer van Kevin Bruijsten werd later in de periode afgekeurd omdat zijn stick te hoog was.

In de tweede periode was het Oranje dat razendsnel uit de startblokken kwam. Na acht seconden reageerde Diederick Hagemeijer alert op een losvallende puck en bracht Nederland voor de tweede keer langszij. Hoewel Nederland offensief initiatieven bleef ontplooien in het restant van de wedstrijd, was het Italië dat het initiatief bleef nemen. Dit resulteerde in een treffer van Kevin Devergilio in de tweede periode en een goal van Luca Frigo in de slotperiode.