Hijs Hokij Den Haag U15 kampioen van Nederland
Hijs Hokij Den Haag U15 kampioen van Nederland — © Fotobrigade Jansen

27 maart 202209:49

Door Peter van Oirschot

Jack Ham Memorial met drie spannende finales

Op zaterdag 26 maart vond in het IJssportcentrum Tilburg de Jack Ham Memorial plaats met landelijke finales om het kampioenschap van Nederland in de categorie√ęn U15, U17 en vrouwen.

IJshockey Nederland heeft deze landelijke finaledag omgedoopt tot Jack Ham Memorial als eerbetoon aan de in april 2018 overleden vrijwilliger én erelid Jack Ham. Hij was tot op het laatst van zijn leven op vele fronten als vrijwilliger actief voor IJshockey Nederland. Zo was hij bijvoorbeeld lange tijd teammanager van verschillende nationale jeugdteams.

De landelijke finaledag stond afgelopen zaterdag weer garant voor fantastisch ijshockey, waarbij de teams op het scherpst van de snede maar met respect voor elkaar streden om de nationale titels.

IJCU Dragons Utrecht U15-Hijs Hokij Den Haag U15

De dag werd in de ochtend geopend door de U15 van Utrecht en Den Haag. Hijs Hokij opende sterk, maar moest toezien dat Igor Kazakow namens de Dragons de score opende. Via een uitbraak van captain Jaidy van Mourik kwam De Haag ruim 30 seconden later alweer op gelijke hoogte. Hijs had het meeste initiatief, maar moest beducht zijn voor gevaarlijke uitvallen van de Dragons. Jacky de Zwart bracht Hijs in powerplay met een vlammend schot op voorsprong. Francis Wilkes schoot Utrecht langszij, maar Den Haag had opnieuw snel een antwoord klaar. Jaidy van Mourik had na de face-off slechts 9 seconden nodig om zijn team opnieuw op voorsprong te brengen.

Na de eerste pauze leverden diverse powerplays aan beide kanten geen doelpunten op, maar vlak voor het einde van de tweede periode werd toch nog gescoord. Francis Wilkes kreeg drie keer achtereen de gelegenheid om de 3-3 binnen te schieten en met zijn derde inzet was het raak. De wedstrijd is spannend en dat belooft veel voor de laatste periode. Maar in die derde periode kantelt de wedstrijd al snel volledig in Haags voordeel. Jaidy van Mourik scoort in korte tijd driemaal en ook Jonathan Hostnik doet een duit in het zakje. Xavian van ’t Hoff doet nog iets terug namens de Dragons, maar het slotakkoord is voor Jaidy van Mourik, die zijn zesde (!) doelpunt laat noteren. Eindstand 4-8 (2-3, 1-0, 1-5).

Coach Davy van Mourik van Hijs Hokij was blij dat zijn team volgens het gameplan had gespeeld. ‚ÄėWe wilden vanaf het begin druk zetten op onze tegenstander en dat is goed gelukt. De kentering was ons vierde doelpunt. Daarna konden we doordrukken. Ik vond ook dat we conditioneel iets sterker waren.‚Äô

Zonder afbreuk te doen aan de prestaties van de andere spelers was Jaidy van Mourik zonder twijfel de meest bepalende factor bij de landskampioen. De pas 14-jarige aanvaller was afgelopen week nog actief met het nationaal U18 team in Bulgarije, maar van vermoeidheid was weinig te merken. Over de prestatie van zijn team was Van Mourik duidelijk: ‚ÄėWe kunnen terugkijken op een fantastisch seizoen. We hebben slechts √©√©n wedstrijd verloren. Wij van Hijs blijven altijd gaan en ook deze wedstrijd was dat het geval. Utrecht kreeg misschien moed na de 3-3, maar wij hebben niet verzaakt.‚Äô

Smoke Eaters Geleen U17-Tilburg Trappers U17

Aan het begin van de middag was het de beurt aan de U17 junioren van Geleen en Tilburg. Ook dit werd een spannende wedstrijd op hoog niveau.

De Eaters waren dit seizoen nog ongeslagen en begonnen als favoriet aan dit duel. De Limburgers wisten elkaar vanaf het eerste fluitsignaal goed te vinden en namen het Tilburgse doel regelmatig onder vuur. Het was te danken aan goalie Mendo van Dijk dat de nul aanvankelijk op het scorebord bleef staan, maar een inzet van Jelle Noblesse was hem toch te machtig. Trappers toonde aan het eind van de eerste periode wat meer venijn en dat resulteerde in de gelijkmaker na een break van Donny van Belkom. Tilburg kwam in de tweede periode zelfs op voorsprong (Julius Huijbregts) in powerplay, maar Lander Paulissen herstelde binnen een minuut de schade (2-2). Joshua Blairon bracht Geleen opnieuw op voorsprong en even leek Trappers weer langszij te komen. Het doelpunt viel in de zoemer net buiten de tijd en werd daarom afgekeurd.

In de derde periode moest Tilburg komen en dus de nodige ruimte weggeven. Die ruimte was wel besteed aan de Limburgers, die via Quentin Huijnen (4-2) een voorschot namen op het landskampioenschap. Damien Lemaire zorgde kort voor tijd voor de definitieve beslissing. Eindstand: 5-2 (1-1, 2-1, 2-0).

Trappers-coach Herman van Ierland had zijn team ingesteld op het spel van de Eaters en vond dat het gameplan goed was uitgevoerd. ‚ÄėWe hebben een jong team en mijn spelers waren vooral in het begin erg zenuwachtig. Ze hebben zich echter goed geweerd tegen een sterkere tegenstander. De kentering was de goal in de zoemer die werd afgekeurd. Daardoor veranderde onze focus. Maar we zijn bij de U17 de tweede van Nederland en als we dit team bij elkaar kunnen houden kunnen er nog mooie dingen gebeuren.‚Äô

De winnende coach Wil Zwarthoed vond dat Trappers de eerste twee periodes goed partij had geboden door snel druk te zetten. ‚ÄėWij moeten het vooral hebben van ons collectief en niet zozeer van individuele kwaliteiten. Dat kwam aanvankelijk niet zo goed uit de verf, maar in de derde periode wisten we het goed op te pakken en werden we gevaarlijk door direct en snel vanuit de verdediging om te schakelen.‚Äô

Gregoir Steegmans had een belangrijk aandeel in de Limburgse zege. Hij keepte net als zijn collega aan de overzijde een puike wedstrijd. De goalie uit Luik speelt nu twee seizoenen in Geleen en heeft het er erg naar zijn zin met het landskampioenschap als voorlopig hoogtepunt. Waarom zijn team heeft gewonnen? ‚ÄėWe hebben erg weinig fouten gemaakt‚Äô, zegt Steegmans. ‚ÄėVerder communiceren we goed op het ijs en spelen we erg gedreven vanuit een positieve spelopvatting.‚Äô

U17 VJB Smoke Eaters kampioen van Nederland
U17 VJB Smoke Eaters kampioen van Nederland — © Lex Eckhardt

Dordrecht Lady Lions-Unis Flyers Heerenveen Dames

Later op de middag werd de finaledag afgesloten door de vrouwen van Dordrecht en Heerenveen. Ook de vrouwen maakten er een spannende wedstrijd van. De beste start was zonder twijfel voor de Lady Lions, die veelvuldig het verdedigingsvak van Heerenveen onveilig maakten. Toch waren het de dames van Flyers die de score openden. De puck kwam na een save van de Dordse goalie tegen de helm van Carmen Jongsma en caramboleerde pardoes in het doel van Lions. Vlak voor de eerste pauze sneed Nicky Collard door de Friese verdediging en bracht overtuigend de 1-1 op het scorebord.

In de tweede periode bracht Dani√ęlle Teeuwen Lions op voorsprong en met die 2-1 gingen beide teams de tweede pauze in. De vrouwen van Flyers lagen ook in de derde periode veelvuldig onder vuur en het was aan absolute uitblinker Fabienne Gooijer te danken dat de Friese muur overeind bleef. Door een uitval wisten de Flyers vrouwen zelfs de 2-2 te scoren via Roos Karst. Dordrecht probeerde nog met een sterk slotoffensief de wedstrijd in de reguliere tijd naar zich toe te trekken, maar Heerenveen sleepte er een overtime uit. Voor de erg bedrijvige Nicky Collard was het tot dan toe in de derde periode steeds net niet, maar in de verlenging 3 tegen 3 sloeg de kleine wendbare aanvaller onverbiddelijk toe en zorgde er via deze sudden victory goal voor, dat het landskampioenschap naar Dordrecht ging. Eindstand: 3-2 (1-1, 1-0, 0-1, 1-0).

Alle landskampioenen van harte gefeliciteerd.

IMG 8369 2