Div buitenlandse zaken

25 april 201614:21

Door Joep Meijsen

Jamie Schaafsma jaagt op vierde ring

Jamie Schaafsma werd de afgelopen drie jaar kampioen met zijn team en is ook dit jaar weer actief in de play-offs in de ECHL. Met de Fort Wayne Komets speelt hij de komende dagen belangrijke wedstrijden.

malige speler van Geleen en Amsterdam won met de Allen Americans twee titels in de Central Hockey League en na de fusie met de ECHL wonnen hij en zijn ploeg vorig jaar daar direct ook het kampioenschap. Afgelopen zomer stapte de Nederlandse international over naar de Fort Wayne Komets, met wie hij op dit moment de kwartfinales speelt in de Western Conference tegen de Cincinatti Cyclones.

Met zijn 33 jaar is de aanvaller uit Chatham, Ontario inmiddels de oudste speler in de play-offserie. Vorig jaar was Schaafsma bij Allen al de winnende captain en bij Fort Wayne speelt hij ook met de C op zijn jersey. Fort Wayne begon slecht aan de play-offs met twee nederlagen in eigen huis, maar van de drie wedstrijden in Cincinatti werden er twee gewonnen. Daardoor begint de club vanavond in eigen huis met een 3-2 achterstand aan de zesde wedstrijd.

De rol van Schaafsma veranderde na de dubbele nederlaag waarmee de serie werd geopend. Coach Gary Graham haalde hem uit zijn reguliere lijn en gaf de Nederlandse-Canadees een rol als bijzondere tiende aanvaller, die steeds weer in andere lijnen meespeelt. ‚ÄėIk vind het niet erg, maar het is ook niet makkelijk om steeds weer in een andere lijn staat. Dit jaar heb ik al met veel jongens samengespeelt, dus het is mij misschien makkelijker aanpassen dan anderen. Het geeft mij bovendien af en toe ook wat extra rust en het helpt de team om energiek te blijven spelen‚Äô, zei hij tegen de News-Sentinel, een lokale krant in Fort Wayne.

Schaafsma behoorde tijdens het reguliere seizoen tot de belangrijkste doelpuntenmakers bij Fort Wayne, met 25 goals en eindigde het seizoen met de op één na beste +/-. Niemand speelde ook meer wedstrijden dan hij. Schaafsma stond bij alle zeventig wedstrijden op het ijs. In de play-offs kwam hij echter in vijf wedstrijden nog maar tot één assist. Dit betekent echter niet dat hij geen bijdrage levert. Volgens de andere lokale krant in de stad, de Journal Gazette is zijn rol een stuk belangrijker dan het scoreformulier aangeeft.

Schaafsma speelde vanaf 2004 drie jaar in Nederland en was daarna enkele seizoenen actief in Itali√ę en Duitsland. In 2012 geleden keerde hij terug naar Noord-Amerika en won daar in Allen, eenstad van Dallas, drie kampioenschappen op rij. Dat betekent dat hij ook drie kampioenschapsringen in ontvangst mocht nemen. Deze liggen echter thuis in Canada. ‚ÄėZe zijn moeilijk om te dragen, want ze zijn erg groot en onhandig. Ik wou echter dat ik ze in een iets grotere maat had laten maken, want dan had mijn vader de ringen aan kunnen doen. Ze zijn cool en mooi om te tonen.‚Äô

Volgens de international, die in 2011 het laatst Oranje speelde, zijn de ringen echter niet het belangrijkste. ‚ÄėHet gaat niet om de ring, maar het gevoel dat je krijgt als je wint met de jongens met wie je het hele jaar hard hebt gewerkt om de cup te winnen. Dat is het beste gevoel dat je kunt hebben.‚Äô

De zesde wedstrijd in de serie wordt vanavond 19.30 uur lokale tijd gespeeld in het Memorial Coliseum in Fort Wayne. Als het team van Schaafsma overeind blijft, wacht hen op 27 april de allesbeslissende zevende wedstrijd. Vorige thuiswedstrijden van Fort Wayne in de play-offs trokken zo’n 5500 toeschouwers.

Update: Schaafsma en de Komets dwongen in de nacht van maandag op dinsdag een beslissende zevende wedstrijd af door in overtime met 2-1 te winnen. Schaafsma had een assist op de winnende treffer.