Whats App Image 2019 12 19 At 18 40 33

7 januari 202007:33

Door Joep Meijsen

Jeugdolympiërs vertrekken naar Zwitserland

De Nederlandse jeugdolympiërs vertrekken vanmiddag naar Zwitserland voor hun deelname aan de Youth Olympic Games in Lausanne. Nederland heeft een recordaantal deelnemers.

In totaal doen er veertig landen mee aan het ijshockeytoernooi. De beste speler bij de jongens en meisjes per land heeft zich automatisch geplaatst, waarna de overige deelnemers aan de hand van de ranking zijn geplaatst. Met drie jongen en vier meisjes vaardigt Nederland het maximale aantal deelnemers af. Bij de jongens worden namens Nederland Dylan Wesseling, Corné van Stuijvenberg en Ryan Kölgen afgevaardigd. Bij de meisjes gaan Kimberly Collard, Iris van Houten, Roos Karst en Sanne Claessens naar de Youth Olympic Games.

Het zevental, drie jongens en vier meisjes uit de geboortejaren 2004 en 2005, hebben zich via de National Skills Challenge geplaatst voor het evenement. Tijdens de Youth Olympic Games gaan ze 3-op-3-wedstrijden spelen in teams die zijn samengesteld uit spelers uit verschillende landen. In totaal zijn er bij de jongens en de meisjes ieder acht teams van dertien spelers, 11 veldspelers en 2 goalies.

Indeling in internationale teams

De spelers van Nederland vertrekken vanmiddag naar Lausanne, waar ze worden ingedeeld in hun teams. Vanaf 10 januari beginnen de wedstrijden, voor bijvoorbeeld Roos Karst die is ingedeeld in team Brown met spelers uit uiteenlopende landen als Slowakije, Noorwegen, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Duitsland, Japan, Mexico, Frankrijk en Spanje. Op die manier hebben alle Nederlandse spelers een plekje gekregen

De ijshockeyers vormen de grootste groep binnen de Nederlandse afvaardiging die onder leiding staat van chef de mission en Olympisch kampioen Marianne Timmer. Het zogenoemde Talent TeamNL bestaat verder uit snowboarder Melissa Peperkamp, langebaanschaatsers Myrthe de boer, Isabel Grevelt, Remo Slotergraaf en Sebas Diniz. Ook shorttrackers Michelle Velzeboer, Diede van Oorschot en Jenning de Boo zijn door NOC-NSF afgevaardigd.

Presentatie

De Nederlandse afvaardiging werd op 19 december officieel gepresenteerd. De prestaties van de Nederlandse deelnemers zijn via verschillende social media te volgen.