Hys joly skate close 1213

9 maart 201421:33

Door Joep Meijsen

Joly haalt serie terug naar Den Haag

De best-of-seven tussen Den Haag en Heerenveen is nog niet voorbij. Flyers werkte tot twee keer toe een achterstand van twee goals weg, maar moest uiteindelijk in overtime buigen na de golden goal van Raphael Joly. Den Haag heeft nu het thuisvoordeel weer terug.

clubs in de Eredivisie kozen er aan het begin van dit jaar bewust voor de play-offs in een best-of-seven te spelen. In de serie tussen Den Haag en Heerenveen zorgt dit voor een thriller. Flyers stond in de serie met 3-0 voor, maar verloor in eigen huis de laatste twee wedstrijden, waardoor Hijs nu tot op één zege is genaderd. De laatste twee wedstrijden worden dinsdag en eventueel woensdag in De Uithof gespeeld.

De serie is een thriller en dat gold ook voor de ontmoeting op zondagmiddag in een met 1850 toeschouwers gevuld Thialf. Twee keer liep Den Haag uit naar een ruime voorsprong, twee keer kwam Heerenveen weer langszij. In de overtime zorgde Greg Collins voor de turnover, waarna hij in een twee-op-een richting het Heerenveense doel schaatste en precies op tijd aflegde. Het Haagse goudhaantje Joly werkte de puck naar binnen voor de beslissing ni de ontmoeting.

Vlak daarvoor had het eigenlijk al afgelopen moeten zijn. De Friese doelman Oosterwijk lag voor pampus in zijn doel en Les Reaney had ruimte om de puck het doel in te tillen. Hij schoot echter recht tegen Oosterwijk aan. In een lange pauze werd daarna de helm van Oosterwijk gereviseerd, terwijl de doelman zelf de effecten van een botsing van zich af probeerde te schudden. Het was een controversi√ęle goal geweest.

Den Haag greep al vroeg in de wedstrijd het initiatief. Met Dax van de Velden in de strafbank wegens hooking vuurde Alex Henry een schot af en stond Les Reaney op de juiste plek voor de rebound. Flyers leek niet veel later gelijk te hebben gemaakt, maar na review concludeerden de scheidsrechters dat de puck met een illegale schoppende beweging het doel was ingewerkt.

Een van de thema’s van deze serie is dat Les Reaney heer en meester is in de face-off-cirkel, vooral tegen Shawn Collymore. In het eerste deel van de wedstrijd kwamen beide spelers elkaar echter niet veel tegen in het duel op zondag. Dat veranderde na een kwartier spelen. Flyers schoot de puck icing en kon niet wisselen en Dave Hyrsky zette zijn toplijn met Reaney op het ijs. Rechtstreeks vanuit de face-off scoorde de Canadees zijn tweede van de wedstrijd.

Een straf tegen Alan van Bentem in het eindsignaal bood Flyers een weg terug in de wedstrijd. Jade Galbraith verzorgde de pass en Collymore maakte de goal. Vrijwel direct vanuit de face-off verspeelde Nick Anderson daarna de puck aan Tony Demelinne, die zichzelf met een mooie actie in positie bracht om de gelijkmaker te scoren.

Het zorgde er echter niet voor dat Flyers de wedstrijd helemaal in handen nam. Den Haag begon weer te bouwen en het was Raphael Joly die vijf minuten na de gelijkmaker profiteerde van goed voorbereidend werk van Collins en Reaney voor zijn eerste goal van de ontmoeting. Stace van Bentem zag vroeg in de derde periode een stuiterende puck tot zijn grote vreugde in het net belanden voor de 2-4.

Opnieuw was het een straf die Flyers hielp. Jade Galbraith, die een uitstekende wedstrijd speelde, schoot de puck richting het doel en Sander Dijkstra verlengde de puck naar de bovenhoek. Diezelfde Galbraith maakte met een weergaloze solo-actie, afgerond met een prima schot vijf minuten voor tijd de overtime noodzakelijk. Daarin kreeg Flyers kansen, maar uiteindelijk was het dus Joly die de serie levend hield.

Den Haag heeft daarmee het thuisvoordeel in de serie weer terug. Uiterlijk komende woensdag is duidelijk wie van deze twee ploegen de finaleserie tegen Tilburg mag gaan spelen.