Archieffoto van Raphael Joly in actie voor het Nederlands team tegen Polen in 2013.
Archieffoto van Raphael Joly in actie voor het Nederlands team tegen Polen in 2013. — © Marco Spelten (Actiefoto.nl/IJshockey.com)

17 februari 202118:22

Door Joep Meijsen

Joly nog twee jaar hoofdcoach in Erfurt

Oud-international Rapha√ęl Joly heeft zijn contract bij TecArt Black Dragons Erfurt uit de Oberliga Nord met twee jaar verlengd.

Joly debuteerde aan het begin van de lopende ijshockeyjaargang bij Erfurt als hoofdcoach. De in Amsterdam geboren, maar in Canada opgegroeide voormalige aanvaller staat met zijn ploeg op dit moment op de zevende plaats van de ranglijst in de Oberliga Nord, met nog uitzicht op directe toegang tot de play-offs.

De club zegt in een toelichting tevreden te zijn over het functioneren van de Nederlandse-Canadees. 'Raphael brengt het vakmanschap, zelfvertrouwen en het leiderschap mee om het team verder te kunnen laten groeien.' Het bestuur prijst zijn samenwerking met de overige technische mensen binnen de club.

De 32-jarige Joly moest zijn loopbaan enkele jaren geleden vanwege een ernstige medische aandoening be√ęindigen. Hij speelde in Nederland voor Nijmegen, Tilburg en Den Haag en werd daarna een vaste waarde bij Duisburg F√ľchse. Bij die club fungeerde hij vorig jaar al als assistent-coach. Hij speelde met Oranje drie wereldkampioenschappen en won met Nederland zowel in het Spaanse Jaca als Tilburg promotie.

Hij was ook onderdeel van de prominentste Nederlandse ploeg van de afgelopen jaren, die in 2012/13 het pre-Olympisch kwalificatietoernooi in Boedapest won en zich plaatste voor de laatste voorronde tegen Duitsland, Itali√ę en Oostenrijk. Joly had in die Olympische kwalificatie in zes wedstrijden negen punten. In dat jaar won hij met Den Haag ook het kampioenschap van Nederland en de Jack de Heer-trofee als topscorer van het seizoen.