Nijb logo

13 december 201417:46

Door Joep Meijsen

Jong Oranje handhaaft zich

Het Nederlands team onder 20 jaar heeft klassenbehoud veilig gesteld in Division IIA. Oranje bereikte in Tallinn overtime tegen Litouwen, waarna een powerplaygoal van Kilian van Gorp Nederland de winst bezorgde.

Door de hoge score eerder tegen Estland was Nederland wellicht met het bereiken van overtime al veilig, maar door de winst komt Nederland op vijf punten en houdt de ploeg Roemeni√ę achter zich. Eerder op de dag verloren de Roemenen al van Zuid-Korea, waardoor Nederland weer over zijn eigen lot kon beschikken.

Het was wel spannend in Tallinn. Dankzij goals van Danny Stempher, Guus van Nes en Reno de Hondt (penaltyshot) stond Oranje na twee periodes met 3-1 voor tegen Litouwen. De Baltische tegenstander kwam echter in de loop van de slotperiode weer langszij en een nederlaag van Oranje was zeker fataal geweest voor het team van Theo van Gerwen. De ploeg wist echter de overtime te bereiken en maakte daar gebruik van straffen tegen Litouwen om het extra punt binnen te halen.

Evo Suurhoff haalde het einde van de wedstrijd niet, hij kreeg een match penalty wegens een crosscheck. Doelman Jefrey Vermeulen stopte 37 van de 41 schoten die hij op zich af kreeg. Groot-Brittani√ę was na gisteren al zeker van promotie. De Roemenen moeten nu in spanning kijken naar de wedstrijd tussen Groot-Brittanni√ę en Estland om te zien of ze degraderen of niet. Voor Nederland kan de uitslag van die wedstrijd hooguit het verschil maken tussen de vierde of de vijfde plaats in de poule.