Kemphanen 50 jaar
— © Kemphanen.nl

28 april 202012:03

Door Joep Meijsen

Kemphanen viert 50-jarig bestaan

Eindhoven Kemphanen viert vandaag het 50-jarige bestaan. Enkele maanden voor de opening van de eerste ijsbaan in de Lichtstad werd de vereniging opgericht. Dat gebeurde op de kop af een halve eeuw geleden.

Kemphanen noemt een drietal mensen als oprichters. Peter Bas, Frits Penson en Mietsie Vosters. Penson was sportredacteur bij Eindhovens Dagblad, terwijl Bas namens Philips in Canada had gewerkt en daar kennis had gemaakt met ijshockey. Zij zoons Peter en Jan waren de eerste twee leden voor de club. Theo Habraken en Joost Kreulen volgden vrijwel direct als nummers drie en vier.

De eerste trainingen waren bij de club in Den Bosch, vanaf de opening van de 400-meterbaan kon op eigen ijs worden getraind en vanaf september volgde de ingebruikname van de ijshockeybaan. Het eerste team begon in de derde divisie en en bestond naast enkele Eindhovense jongens vooral uit spelers die het net niet hadden gemaakt in Den Bosch en Tilburg.

Onder leiding van de Tsjech Pleticha (tevens bondscoach van de NIJB) werd de ijshal op 14 november 1970 in gebruik genomen met de wedstrijd Kemphanen ‚Äď Amstel Tijgers. Hardrijders Kees Verkerk en Jan bols bevonden zich onder de 2500 toeschouwers, die het thuisteam met 5-4 zagen winnen.

Het eerste jaar speelt Kemphanen zowel in de Coupe National als in de 3e divisie, afdeling Zuid. Bekende namen uit die tijd: goalie Alex Vandeburg, Nico Toemen, Theo Habraken, Nout v Berkel en Theo Douwes. De finale wordt gespeeld in een uitverkocht huis tegen GIJS Groningen, waarna beide teams promoveren. Theo Habraken werd topscoorder in de 3e divisie √©n tevens de eerste ‚ÄėKemphaan van het Jaar‚Äô. Het grootste succes van Kemphanen vindt plaats in 1985/86. Onder leiding van captain Theo van Gerwen wint Kemphanen de Hebro-cup; vergelijkbaar met de huidige beker van Nederland.

Twee jaar geleden won Eindhoven het kampioenschap in de Eerste Divisie. Dit jaar stond de ploeg in de finale tegen Amsterdam toen het ijshockeyseizoen vanwege het oprukkende coronavirus abrupt werd be√ęindigd. Evenementen ter gelegenheid van het jubileum van Kemphanen zijn om dezelfde reden uitgesteld naar september van dit jaar.