Bondscoach Marco Kronenburg
Bondscoach Marco Kronenburg — © Media Groep Heerenveen

12 februari 202316:51

Door Edwin Fischer

Kronenburg kijkt tevreden terug op trainingsweek

Hoewel het trainingskamp van Team NL ijshockeyvrouwen in Heerenveen zaterdag werd afgesloten met een 5-3 nederlaag tegen Oostenrijk, kon bondscoach Marco Kronenburg niet anders concluderen dat Oranje een prima week beleefde.

,,We hebben een uitstekende week gehad’’, vertelt Kronenburg. ,,De faciliteiten in Thialf en het verblijf in hotel Tjaarda was echt top. We hebben goede dingen kunnen doen in de aanloop naar het WK.’’

Dat WK wordt vanaf 11 april in het Chinese Shenzhen gehouden. Nederland komt op dat WK, Divisie 1A, uit tegen Noorwegen, Denemarken, gastland China, Slowakije en Oostenrijk.

Dat laatste land werd op het afgelopen WK nog tweede. Oranje werd laatste en leek te gaan degraderen, maar door de uitsluiting van Rusland op WK’s handhaafde Team NL zich alsnog.

Voor het komend WK moet dus op eigen kracht handhaving afgedwongen worden. ,,Dat is deze week een speerpunt geweest. Het team moet het geloof hebben dat doel te kunnen halen. Als je dat niet hebt, dan moet je thuis blijven’’, vindt de vrouwen-bondscoach.

Aan de fysieke gesteldheid van zijn team zal het niet liggen, wezen de woensdag in Thialf gehouden testen uit. Dat werd ook op het ijs vertaald in de twee oefenontmoetingen tegen Oostenrijk.

Kronenburg: ,,Fysiek zit het wel goed, al is dat vooral ook de verantwoordelijkheid van iedere speelster zelf. Wij zijn vooral bezig geweest met het te spelen systeem. Daar moeten de speelsters aan wennen en ook geloven dat we daar resultaat mee kunnen behalen. In dat kader was de 3-1 zege op vrijdag wel lekker.’’

De bondscoach gaat tot aan het vertrek naar China - het team gaat al vijf dagen voor de eerste wedstrijddag naar Shenzhen om de jetlag te verwerken en de puntjes op de i te zetten – nog bijna elke week op maandagavond in Tilburg met de in Nederland vertoevende internationals trainen.

Hij neemt een betrekkelijk smalle selectie mee naar het WK. ,,Drie goalies, zes of zeven verdedigsters en tien aanvalsters. Helaas hebben we op dit moment niet de breedte om vier lijnen te selecteren. Maar we hebben kwaliteit genoeg om met deze groep degradatie te voorkomen. We horen gewoon op dit een na hoogste niveau thuis’’, klinkt Kronenburg stellig.