6 maart 200400:00

Lafreniere bewijst waarde

De bewegingen met de puck waren snel en soepel. Voordat Rudie van der Holst de kans kreeg te reageren hing de puck al in het net. Jason Lafreniere redde vrijdagavond met een wereldgoal de huid van Tilburg Trappers, dat zaterdag bij een stand van 1-1 in de best of five naar Heerenveen mag afreizen.

De wedstrijd leek beslist toen Erik Landman vier minuten voor tijd profiteerde van een blunder van Nicky Rohde in het neutrale vak. De lange aanvaller kon vrij opschaatsen naar het doel en haalde van een afstandje hard uit. Daarmee doorbrak hij het gelijke spel van 2-2 dat al ruim een kwartier op het scorebord stond.Landman vierde zijn treffer alsof hij de wedstrijd voor zijn team had gewonnen, maar Jason Lafreniere had duidelijk andere gedachten. Amper een minuut na de goal van Heerenveen pikte hij achter het doel een pass van Jan-Jaap Natte op. Als een bliksemschicht draaide hij naar de paal en werkte de puck binnen voor de gelijkmaker.Veertig seconden later zette Peter van Biezen de puck voor en kreeg Jeff Trembecky zijn stick tegen de puck om de winnende goal achter Van der Holst te werken en de al verloren gewaande wedstrijd alsnog naar Tilburgse hand te zetten met de 4-3 zege.De wedstrijd kende een razendsnelle en spectaculaire openingsperiode waarin heel veel gebeurde. In positieve zin, omdat beide ploegen behoorlijk ijshockey lieten zien. In negatieve zin omdat ook deze wedstrijd weer veel onnodig harde en gemene momenten kende. Scheidsrechter Bergman had er zijn handen vol aan en had ook nog de pech dat hij niet een van zijn betere dagen had.Heerenveen kwam na iets meer dan negen minuten spelen verdiend op voorsprong. Erik Landman scoorde de treffer op de powerplay nadat Casey Vanschagen naar de strafbank was gestuurd wegens roughing. Doelman Trommelen reageerde woedend op de goal, die volgens hem met de schaats was binnengeschopt. Bergman was echter onvermurwbaar en kende de Friese treffer toe.Vreemd genoeg was de treffer ook meteen het einde van de sterke opening van Heerenveen. Tilburg zette er een stevig tandje bij en begon de wedstrijd te reageren. In hoog tempo werden de Friezen vastgezet in het eigen vak en de ploeg van Dave Hyrsky mocht blij zijn dat het een powerplay na een straf voor Lester Arts goed doorkwam.De ervaren verdediger was net een minuutje terug op het ijs toen de treffer toch viel. Lafreniere zette Jan-Jaap Natte alleen voor Van der Holst en de van Amsterdam overgekomen aanvaller maakte geen fouten. Vroeg in de tweede periode kwam Tilburg zelfs op voorsprong dankzij een goal van Bjorn Willemse. Oleg Timchenko had op dat moment de wedstrijd al kunnen beslissen. Tot drie keer toe stond hij alleen voor Martin Trommelen, maar drie keer koos de OekraĂŻnse publiekslieveling ervoor om zelf te schieten in plaats van af te passen naar een meegeschaatste medespeler. Tot drie keer toe anticipeerde Trommelen hier goed op en wist hij de puck uit zijn net te houden.Veel kansen kreeg Heerenveen niet in de tweede doorgang, terwijl ook Tilburg het tempo wat liet zakken. De uiteindelijke gelijkmaker van Jamie Visser kwam dan ook behoorlijk uit de lucht vallen. Daarmee werd de spannende slotfase van een gelijkopgaande wedstrijd ingezet, die uiteindelijk door de treffers van Lafreniere en Trembecky in het voordeel van de Tilburgers uitviel.Beide ploegen ontmoeten elkaar zaterdagavond weer in Heerenveen. Wat de uitslag van deze wedstrijd ook is, op woensdag in Tilburg kan dan mogelijk al de beslissing vallen.