Oranje WK Teamfoto 2017

26 april 201710:31

Door Joep Meijsen

Maidin mhaith Belfast: Kroaten, de cavalerie en een hernia

Goedemorgen vanuit Belfast. Oranje neemt het vandaag op tegen het ook nog puntloze Kroatië, we kijken terug naar het verlies van Tilburg van gisteravond en vooruit naar de tweede ronde van de play-offs in de NHL.

Tilburg krijgt nu...

de kans om in eigen stadion kampioen te worden. De vierde wedstrijd in de serie tegen Bad Tölz staat voor vrijdag op het programma. Ondanks een aantal goede kansen in de slotfase om overtime af te dwingen, ging Trappers na een treffer in het lege net in de slotminuut met 4-2 onderuit in Zuid-Duitsland. Lees hier een kort verslag van de wedstrijd >>>

Voor Diederick Hagemeijer...

zag in de wedstrijd van dinsdag voldoende aanknopingspunten voor het duel van vrijdag, zo vertelde hij aan de verslaggever van Brabants Dagblad. 'We kwamen ondanks dat we twee periodes ons spel niet speelden nog dichtbij een overtime. Als we ons niveau halen, zeker in een vijf op vijf, dan is Tölzer Löwen een team dat niet met ons mee kan hockeyen. Maar zodra we straffen pakken, in hun spel meegaan en de puck verliezen zijn ze gevaarlijk. Als wij spelen zoals wij kunnen, dan hoeven we niet te verliezen.'

De wedstrijd in Bad Tölz...

werd ook in Belfast met veel interesse gevolgd. Niet alleen omdat in de kleine Nederlandse ijshockeywereld iedereen elkaar goed kent, maar ook omdat er bij een kampioenschap van Tilburg gisteren mogelijk nog enkele spelers naar Belfast hadden kunnen komen. Het zal de huidge groep zijn die het moet doen.

Op de rustdag...

werkte Oranje in de middag een training af en was er verder onder meer ruimte voor ontspanning. Ook werd de teamfoto genomen door de organisatie en door Marco Spelten. Hieronder een korte repo

Oranje WK Teamfoto 2017

Vanmiddag om...

17.00 uur (Nederlandse tijd) staat de wedstrijd van Oranje tegen Kroatië op het programma. De Kroaten zijn het kampioenschap ook met twee nederlagen begonnen, tegen de Britten en de Japanners twee keer met 4-2. Na twee duels zijn zij de ploeg in het toernooi met de beste powerplay en de slechtste penaltykill. Andy Sertich en David Brine zijn de twee spelers die tot nu toe drie punten verzamelden in het kampioenschap, Sertich scoorde daarbij twee keer.

Het Kroatische ijshockey...

kreeg een enorme impuls door de opkomst van Medvescak Zagreb dat eerst in de Oostenrijkse competitie en daarna zelfs in de KHL ging spelen, al zet de club komend seizoen weer een stap terug naar de EBEL. Van de instroom van veel Cronucks in de nationale ploeg werd veel verwacht de afgelopen jaren, maar meer dan een stabiele factor in Division IB is Kroatië niet geworden. De laatste drie jaar werd de ploeg vierde op het WK. Met Sertich, Brine en Nathan Perkovich telt de nationale ploeg nu maar drie in Noord-Amerika geboren spelers. Daarnaast groeide Tom Zanoski in Canada op en speelde jarenlang als prof in de AHL. Perkovic en Zanoski zijn de enige twee KHL-spelers in de ploeg. Sertich en Brine spelen beiden in de Britse liga.

Borna Rendulic...

is de belangrijkste speler uit de eigen opleiding. De forward speelt al enkele jaren in Noord-Amerika en bereikte zelfs de NHL voor Colorado en Vancouver. Hij spendeert echter zijn meeste tijd in de American Hockey League. Afgelopen seizoen bij de Utica Comets waar hij tot 23 punten in 69 wedstrijden kwam.

Over de NHL gesproken...

Vannacht begint de tweede ronde van de play-offs met twee wedstrijden. de eerste ontmoeting tussen St. Louis en Nashville staat op het programma, gevolgd door het eerste duel tussen Edmonton en Anaheim.

Lees hier de preview van St. Louis vs Nashville (The Hockey News) >>>

Lees hier de preview van Edmonton vs Anaheim (Sportsnet) >>>

Gisteren spraken we al...

over de gruwelijke blessure waarmee Joe Thornton de play-offs heeft gespeeld. Inmiddels is hij geopereerd en lijkt het erop dat hij weer fit aan het nieuwe seizoen is begonnen. Tegelijk werd bekend dat Patrice Bergeron van de Boston Bruins het hele seizoen met een sport hernia heeft gespeeld. Ook hij gaat mogelijk onder het mes. Tenslotte heeft Zdeno Chara laten weten dat hij nog lang niet aan stoppen denkt. Het contract van de 40-jarige Slowaak loopt na volgend seizoen af, maar hij zegt graag een verlenging te willen tekenen die zijn loopbaan nog verder zal doorvoeren.