Belfast Titanic 01

23 april 201709:28

Door Joep Meijsen

Maidin mhaith Belfast: Titanic, GoT en Trappers

Je zult maar Nederlandse ijshockeyliefhebber zijn. Vanmiddag opent Oranje het WK en speelt Tilburg de tweede wedstrijd om het kampioenschap tegen Bad Tölz. Je komt ogen tekort, mits je die open kunt krijgen na een lange nacht NHL-ijshockey. In deze Goedemorgen Belfast komt het allemaal aan de orde.

Belfast is...

de stad waar ooit de Titanic werd gebouwd. Op de daaropvolgende scheepsramp is een complete toeristenindustrie gebouwd. Het hele stadsdeel waar de ijsbaan gevestigd is, heet het Titanic Quarter en er staat een prachtig vormgegeven museum. Het maakt het in ieder geval aantrekkelijk voor metaforen tijdens het wereldkampioenschap in Belfast. Weet het Nederlandse team de ijsbergen te ontwijken of zinkt het team terug naar Division IIA?

Belfast Titanic 02

Belfast is ook de stad...

waar een deel van de tv-serie Game of Thrones is opgenomen in de Titanic Studios die op een steenworp afstand van de ijsbaan liggen. Overal worden bovendien tours aangeboden naar filmlocaties van de tv-serie of naar het kasteel dat bij kijkers van de serie beter bekend staat als Winterfell. Game of Thrones is misschien wel de makkelijkste metafoor ooit voor een sportevenement. Welke ploeg verliest er als Ned Stark zijn hoofd en wie eindigt er aan het eind van het seizoen als Cersei op de troon?

Het verwachtingspatroon...

voor Oranje is vooraf niet bijzonder hooggespannen. De grote groep afwezigen in de selectie is daar debet aan. Toch zou ook een vrijwel compleet team geen garantie voor een topprestatie zijn geweest, zoals het WK in Eindhoven in 2015 liet zien toen Oranje degradeerde ondanks het feit dat bondscoach Eimers toen met veel minder afzeggingen te maken had. Veel spelers uit de huidige selectie waren vorig jaar succesvol tijdens het wereldkampioenschap in Jaca en het is aan hen om de komende dagen het maximale uit zichzelf te halen. In Game of Thrones draait het niet alleen om wie de beste soldaten heeft, maar ook om wie de meeste durf heeft, wie het slimst is en wie het meest bereid is om alles te doen om te winnen. Wat dat betreft moet Oranje met open vizier beginnen aan het kampioenschap en proberen vriend en vijand te verrassen.

Belfast TV truck

Het lijkt erop...

dat de wedstrijden van Oranje live te zien zullen zijn via Youtube. De onderstaande link is op het moment van schrijven de juiste. Hou onze site en social media (Facebook, Twitter) in de gaten voor eventuele veranderingen.

Nederland opent....

het toernooi tegen Japan, de ploeg waartegen in de oefencampagne twee keer werd verloren. Vooral de tweede wedstrijd waarin Nederland twee periodes prima meespeelde geeft toch reden voor optimisme. De druk in deze wedstrijd ligt bovendien voor honderd procent bij Japan, die als degradant uit Division IA geldt als de topfavoriet voor promotie. Nederland kan dus frank en vrij spelen en als Nederland erin slaagt op voorsprong te komen of de wedstrijd lang spannend te houden, kan van alles gebeuren.

Oranje trainde...

zaterdagochtend nog uitgebreid op de special teams, powerplay en penaltykill, die ongetwijfeld van cruciaal belang gaan worden de komende dagen. De wedstrijd van Oranje begint (NL-tijd) om 13.30 uur aan het toernooi. Om 17.00 uur staat de ontmoeting tussen de Britten en de Kroaten op het programma, terwijl de avondwedstrijd de Baltische broederstrijd tussen Estland en Litouwen is. Drie mooie affiches op de openingsdag.

Oranje Japan Friendly Save Idzenga 2017

Genoeg over Oranje...

Trappers heeft vrijdag het thuisvoordeel afgesnoept van Bad Tölz en zal vandaag in eigen huis een flinke stap proberen te zetten richting prolongatie van de titel van vorig jaar. Bij Tilburg ontbreekt de geschorste Ryan Collier, maar keerde Ian Meierdres de vorige wedstrijd terug in het doel. Die laatste vertelde in Brabants Dagblad na afloop over de wedstrijd die Tilburg in de zak leek te hebben, maar die uiteindelijk toch nog spannend werd. 'Ik had zo weinig te doen in de eerste twee periodes. Ik dacht: er moet nog iets komen. Dit gaan ze echt niet zomaar laten gebeuren. Ze kwamen, maar we hebben door keihard te knokken en goed te verdedigen toch gewonnen.' De wedstrijd van Tilburg begint om 15.00 uur in een ongetwijfeld tjokvol Stappegoor.

Daniel Sprong...

heeft aangegeven aan de ijshockeybond interesse te hebben aan het vertegenwoordigen van Nederland en maakte ook deel uit van de grote voorselectie van Oranje voor Belfast. Hij is echter ook nog bezig met de play-offs. Tegen Blainville-Boisbriand Armada in de derde ronde staat het na twee wedstrijden 1-1. Sprong had twee assists in de 3-0 overwinning voor de Islanders in de openingswedstrijd. Afgelopen nacht had Sprong twee goals en een assist, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 5-4 verloor.

En dan nog de NHL...

Drie series werden er beslist vannacht. St. Louis rekende in overtime af met de Minnesota Wild en is door naar de volgende ronde. De Edmonton Oilers waren San Jose opnieuw de baas en wonnen voor het eerst sinds 2006 een play-offserie. In het duel der goalies tussen Henrik Lundqvist en Carey Price was eerstgenoemde opnieuw de winnaar. Daarmee zijn de Rangers door naar de volgende ronde. Vannacht mogelijke beslissingen tussen Ottawa en Boston en Toronto en Washington.

Alle foto's zijn weer van...

Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)

Belfast Titanic 01