Oranje in actie tijdens het OKT in Barcelona
Oranje in actie tijdens het OKT in Barcelona — © Marco Spelten/IJshockey.com

22 juni 202018:18

Door Joep Meijsen

Mannen naar China, vrouwen naar Frankrijk

De Nederlandse mannen spelen in 2021 hun wereldkampioenschap in Beijing China. De vrouwen mogen naar Angers in Frankrijk. Ook de speellocaties voor de U20 en de twee U18-teams zijn bekend.

Dat werd vandaag besloten tijdens het IIHF-congres. De meeste Nederlandse teams kwamen de afgelopen maanden niet in actie nadat het internationale ijshockey vanwege corona werd stilgelegd. De Nederlandse vrouwen zijn de hoogst spelende nationale ploeg. De door TeamKPN-gesteunde ploeg mag van 11 tot en met 18 april naar Angers in Frankrijk.

Ook dit jaar zou het WK in Frankrijk zijn geweest. Tijdens het congres werden de meeste toernooien toegewezen aan dezelfde locaties als de afgelaste WK's van dit jaar. De Nederlandse vrouwen treffen in Angers behalve op het gastland ook op Zweden, Noorwegen, Oostenrijk en Slowakije. De Nederlandse vrouwen hebben ook nog een kwalificatietoernooi in Gdansk in aanloop naar de Olympische Spelen op het programma staan.

De Nederlandse vrouwen worden ondersteund door het TeamKPN Sportfonds
De Nederlandse vrouwen worden ondersteund door het TeamKPN Sportfonds — © Martin de Jong

De Nederlandse mannen behoren tot de uitzonderingen qua speellocatie. Zij zouden hun WK in Zagreb spelen, maar mogen dus naar China voor hun Division IIA-toernooi. Beijing organiseert de komende Olympische Winterspelen en gebruikt dit WK als een opwarmer hiervoor.

De exacte speeldata van het WK-toernooi in China zijn nog niet bekend. Gehoopt wordt op speeldata eind april 2021. Nederland hoopt altijd op een zo laat mogelijke speeldatum om zo een zo breed mogelijke beschikbaarheid van de internationals te garanderen. Nederland heeft naast China ook Australi√ę, Isra√ęl, Kroati√ę en Spanje als tegenstanders.

Oranje tijdens het OKT in Barcelona
Oranje tijdens het OKT in Barcelona — © Marco Spelten (IJshockey.com)

De U20 van de mannen speelt van 8 tot en met 14 februari het kampioenschap in het Servische Belgrado. Tijdens het Divison IIB-toernooi treft Nederland op Belgi√ę, China, IJsland, Kroati√ę en Servi√ę.
Het is mogelijk dat dit toernooi nog enkele dagen naar voren wordt geschoven.

De U18-mannen hebben een reis naar Sofia in Bulgarije op het programma staat van 21 tot en met 27 maart. Dar zijn Australi√ę, Bulgarije, China, Kroati√ę en Spanje de tegenstanders. De U18-vrouwen spelen van 19 tot en met 22 januari in het Schotse Dumfries. Tegenstanders daar zijn Groot-Brittanni√ę, Australi√ę en Spanje.