Marco Kronenburg
Marco Kronenburg — © Actiefotografie Marco Spelten - IJshockey Nederland

16 december 202108:29

Door Edwin Fischer

Marco Kronenburg weet dat hij moet wennen aan vrouwenteam

Na een lastige zoektocht heeft IJshockeybond Nederland in Marco Kronenburg een nieuwe bondscoach voor het nationaal vrouwenteam gevonden. De vijftigjarige Hagenees leidt TeamNL ijshockeyvrouwen tot en met het WK van Anger, dat de laatste zes dagen van april 2022 gehouden wordt. Daar debuteert de vervanger van de vertrokken Joep Franke met Oranje op het een na hoogste niveau, in Divisie 1A.

Ik stap er blanco in

Voor Marco Kronenburg, die nu ook actief is als trainer van het eredivisieteam van HIJS Den Haag, wordt het zijn eerste ervaring met het coachen van een vrouwenteam. ‚ÄėDat het anders is dan ik gewend ben, dat weet ik. Hoe het sociaal gaat en psycho-sociaal zie ik wel. We zullen aan elkaar moeten wennen, maar ik ben ambitieus en ik dat is dit team ook. Ik stap er blanco in, dat lijkt me het beste‚Äô, aldus Kronenburg.

Goed gevoel

De voormalige verdediger, in 2001-‚Äė02 landskampioen met Boretti Tigers Amsterdam heeft in de gesprekken met captain Savine Wielenga een goed gevoel achter gelaten.

Zelf zal de Oranje-captain de nieuwe bondscoach pas begin februari voor het eerst meemaken. Dan belegt het team een trainingskamp van een week en komen de meeste van de elf in het buitenland spelende internationals naar Nederland. ‚ÄėZelf blijf ik ook tot dat trainingskamp in Zweden. Ik herstel nog altijd van mijn zware enkelblessure en hoop dan goed genoeg te zijn om weer voluit mee te kunnen doen‚Äô, aldus de ervaren aanvalster.

Savine Wielenga uitkomend voor het Zweedse HV71
Savine Wielenga uitkomend voor het Zweedse HV71 — © Bildbyr√•n

Doelstelling

Voor Kronenburg is de doelstelling helder. ‚ÄėWe gaan in eerste instantie voor handhaven en dat is op zich denk ik al een prestatie. En misschien worden we de verrassing van het toernooi.‚Äô

Kronenburg coach van discipline en duidelijkheid

Daarvoor moet er echter nog wel een en ander gebeuren. Het grootste probleem zit hem in de fysieke verdeeldheid van zijn spelersgroep. ‚ÄėDe meiden die in het buitenland spelen staan bijna dagelijks op het ijs en zijn superfit. Maar het grootste deel is in Nederland en staan meest maar een keer per week op het ijs. Gelukkig hebben we nog vier maanden om daar aan te werken‚Äô, zegt Kronenburg, die aangeeft een coach van discipline en duidelijkheid te zijn.

Fantastische tijd met Joep

‚ÄėWe hebben een fantastische tijd gehad met Joep‚Äô aldus Savine Wielenga ondanks de dramatische uitschakeling in het pre-OKT. In de beslissende wedstrijd tegen gastland Polen, om winst van het toernooi en plaatsing voor het definitieve OKT, werd in de slotfase een 2-0 voorsprong weggeven en werd met 3-2 verloren.

Dat soort missers moeten op het WK straks voorkomen worden. Wielenga: ‚ÄėMet dus een frisse wind. We willen met Marco Kronenburg in Anger overleven, we gaan voor verrassen.‚Äô Na dat WK wordt er ge√ęvalueerd en bekeken of de samenwerking tussen de nieuwbakken coach en het team gecontinueerd wordt.