Duel voor het doel in oefenwedstrijd tussen Tilburg Trappers en Krefeld Penguine
Duel voor het doel in oefenwedstrijd tussen Tilburg Trappers en Krefeld Penguine — © Arie Leeuwesteijn

10 december 202007:42

Door Joep Meijsen

Meer duidelijkheid over herstart ijshockey

Het besluit van het kabinet om topsportcompetities weer toe te staan krijgt inmiddels meer invulling. Voor wat betreft ijshockey betreft het Trappers in de Oberliga en een eventuele competitie voor de Nederlandse deelnemers aan de Beneliga.

Dat werd duidelijk uit gesprekken tussen IJshockey Nederland en sportkoepel NOCNSF, waarover de clubs per brief zijn geĂŻnformeerd. NOCNSF heeft weer van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de opdracht gekregen om te bepalen welke competities onder de definitie van topsport vallen. Daarbij mag over alle sporten heen het totaal van 5000 sporters niet worden overschreden.

Alleen de hoogste competities per sport komen in aanmerking voor de afgelopen dinsdag door het kabinet naar buiten gebrachte uitzonderingen voor topsport. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat de competities ook veel spelers moeten tellen die deel uitmaken van nationale selecties. Daarnaast wordt van clubs in de betreffende competities verwacht dat zij zich aan strenge en dure protocollen houden, waaronder twee coronatesten per speler per week, waarvan een minimaal 24 uur voor het begin van een wedstrijd.

Dat leidde uiteindelijk tot de conclusie dat binnen het Nederlandse ijshockey alleen de Oberliga en de teams in de Beneliga voldoen aan de voorwaarden zoals die gesteld worden. Voor de Eerste Divisie en Eredivisie geldt dat deze dus niet van start zullen gaan en ook hun trainingen niet anders mogen inrichten dan nu het geval is. Waarschijnlijk zal de eerder genoemde datum van 16 januari voor een herstart van deze competitie derhalve ook niet haalbaar zijn.