Den Haag wint nationale beker 2022
— © Marco Spelten/Actiefotografie.nl

27 februari 202216:37

Door Joep Meijsen

Melissant grote man in Haagse bekerwinst

Jeffrey Melissant had twee goals en een assist in de 3-2 overwinning voor UltimAir Hijs Hokij Den Haag in de bekerfinale tegen Unis Flyers Heerenveen. In een spannende eindstrijd was een treffer van Jay Huisman in de derde periode uiteindelijk het verschil tussen de twee partijen.

De Uithof in Den Haag was gevuld met ruim 1900 toeschouwers die een wedstrijd voorgeschoteld kregen die bijna tot de slotseconde spannend was. Den Haag toonde lange tijd de meeste offensieve daadkracht en zette dat al in de openingsperiode om in een voorsprong die de ploeg uiteindelijk niet meer uit handen zou geven. Heerenveen kwam echter nog wel terug tot op een goal, waardoor de Friezen in de slotfase met de goalie van het ijs nog op jacht konden naar de gelijkmaker.

Den Haag kon echter vertrouwen op de sterk keepende Brett Magnus en slaagde erin de slotfase goed door te komen, waardoor de aanvoerder van Hijs Hokij, Jasper Kick uiteindelijk na de wedstrijd de cup in ontvangst mocht nemen. Roope Nikkila nam de beide doelpunten van Heerenveen voor zijn rekening, maar Jeffrey Melissant was bij alle Haagse goals betrokken, waarbij hij zelf twee keer scoorde, en zorgde er daarmee voor dat de eerste hoofdprijs van de lopende ijshockeyjaargang in Den Haag bleef.

De formatie van Chris Eimers kwam na tien minuten spelen op voorsprong tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd. De Haagse ploeg zette de tegenstander direct onder druk, dacht al gescoord te hebben, maar had uiteindelijk een laatste tikje van Melissant nodig om de puck definitief achter Martijn Oosterwijk te krijgen.

Den Haag Heerenveen bekerfinale 2022 den haag scoort
— © Marco Spelten/Actiefotografie.nl

Het bleek het enige doelpunt te zijn in een periode, waarin Den Haag defensief solide stond en Flyers maar weinig wist te creëren. Het was eerder Den Haag dat zich met slechts een doelpunt wellicht te kort deed. Kort na de hervatting was het echter weer Melissant die de trekker overhaalde en alsnog de score verdubbelde. Ook in deze periode was het overwicht lange tijd voor Den Haag, maar na de eerste powerplay begon dit een beetje te kantelen en kroop Flyers uit zijn schulp. Dit resulteerde met nog anderhalve minuut te gaan in de periode in het eerste doelpunt van Nikkila.

Daarmee was het voorwerk gedaan voor wat uiteindelijk een uitermate vermakelijke en spannende slotperiode. Hierin liep Den Haag in eerste instantie via Jay Huisman uit naar 3-1. Dit werd uiteindelijk het winnende doelpunt nadat Nikkila zijn tweede van de wedstrijd had gescoord. Daar bleef het echter voor het team van Michael Nason bij. Volgende week met de Final Four het volgende hoogtepunt op de ijshockeykalender.

Den Haag Heerenveen bekerfinale 2022 den haag juicht
— © Marco Spelten/Actiefotografie.nl