Nl dalhuisen close 1011

22 juni 201515:17

Door Joep Meijsen

Mike Dalhuisen tekent in Esjberg

International Mike Dalhuisen keert vanuit Noord-Amerika terug naar Europa. De geboren Nijmegenaar heeft een contract ondertekend bij Esjberg in de hoogste liga van Denemarken.

Dat maakt de club bekend op zijn website. Dalhuisen speelde de afgelopen jaren vooral in de ECHL, met uitstapjes naar de AHL. Daarvoor was hij actief op het hoogste college niveau in de Verenigde Staten bij Quinnipiac. Ook speelde hij in een oefenwedstrijd mee bij de New York Islanders, in wiens organisatie hij zijn eerste profcontract tekende.

'Mike voldoet aan onze behoefte aan een grote en sterke defensieve verdediger, die tevens offensief kan bijdragen', stelt coach Mark Pederson van Esjberg. Pederson is een voormalige coach van tilburg Trappers en twee jaar geleden als assistent-bondscoach van Oranje betrokken bij de nationale ploeg. Dalhuisen speelde dat jaar overigens door Noordamerikaanse verplichtingen niet voor Nederland.

Dalhuisen was voor het laatst actief voor Nederland in 2012 tijdens het WK in het Poolse Krynica. De overgang van de verdediger naar Europa vergroot de kans dat de verdediger vaker in Oranje kan spelen. Zo wordt het Olympische Kwalificatietoernooi van Nederland gespeeld in een zogenoemde international break.

Dalhuisen speelde in totaal twaalf wedstrijden in de AHL, met één doelpunt op zijn naam. Daarnaast verzamelde hij 39 punten in 104 wedstrijden in de ECHL. Hij kwam daarbij uit voor teams als Bridgeport Sound Tigers, Texas Stars, Stockton Thunder en Idaho Steelheads. Esjberg plaatste zich vorig jaar voor de finale om het kampioenschap in Denemarken, maar legde het af tegen Sonderjyske. Esjberg was voor het laatst in 2004 kampioen van Denemarken.