Hc Davos Lege Hal

10 maart 202007:39

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Corona, meer corona en een beslissende wedstrijd

De Morning Skate staat vanmorgen grotendeels in het teken van de invloed van het Covid-19-virus op het ijshockey. Zo ligt de voorverkoop voor de eerste uitwedstrijd van Trappers in Selb stil en hebben verschillende landen ervoor gekozen voorlopig geen wedstrijden te spelen. Ook in Noord-Amerika wordt het virus zichtbaar. Vanavond wel gewoon de beslissende wedstrijd tussen Herentals en Leuven.

De tegenstander van Trappers...

in de achtste finales van de Oberliga-playoffs, Selber Wölfe, heeft de voorverkoop van kaarten voor de duels tegen Tilburg Trappers voorlopig stilgelegd. De regionale overheid in Beieren treft stevige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waaronder een verbod op evenementen met meer dan duizend bezoekers. Het is niet duidelijk of ook de wedstrijd zelf op het spel staat, het kabinet in Beieren komt vandaag bijeen voor verdere besluitvorming.

Tilburg Trappers stelt op zijn..

website dat alle wedstrijden voor het komende weekeinde mogen en zullen doorgaan. Daarbij dringt de club er bij spelers, bezoekers en andere betrokkenen op aan zich te houden aan de adviezen van het RIVM en de GGD over handewassen, geen handen schudden, afstand te houden van mensen die ziek zijn, hoesten of niezen en vraagt verkouden/grieperige betrokkenen om thuis te blijven.

Lees hier meer >>>

Dat afgelasting kan gebeuren...

is al duidelijk voor twee nationale teams van Nederland. Zowel de nationale vrouwenploeg als de U18 spelen dit jaar geen wereldkampioenschappen zo werd duidelijk. De IIHF gelaste een reeks aan toernooien af. Op het moment van schrijven staan zowel het grote mannenkampioenschap als de titelstrijd in Kroati√ę waar Nederland aan deelneemt nog wel op het schema

Selb is niet de enige..

club in de Oberliga die maatregelen heeft genomen. De beslissende derde wedstrijd tussen Duisburg en Rostock vanavond kent een grens van 999 toeschouwers. Herne, Regensburg en F√ľssen beperken het aantal toeschouwers komende vrijdag tot duizend, Hannover Scorpions doet hetzelfde voor de wedstrijd tegen Riesersee.

In Zwitserland...

wordt op dit moment helemaal niet gespeeld. Op 2 maart werd bekendgemaakt dat er pas op 17 maart weer gespeeld gaat worden, mits de situatie niet verergerd. Dan zouden direct de uitgestelde play-offs beginnen op de hoogste twee niveaus in Zwitserland. Ook Slowakije maakte inmiddels bekend dat er 14 dagen lang geen wedstrijden worden gespeeld. Dat geldt ook voor de Alpenliga, met de deelnemers uit verschillende landen, waaronder Itali√ę. Komende vrijdag wordt daar gekeken naar wat er met de play-offs moet gebeuren.

De situatie in Zwitserland...

zorgt ook voor grote twijfels over het doorgaan van het mannenkampioenschap daar. Volgens Swisshockeynews wordt de beslissing of dit toernooi doorgaat uiterlijk half april genomen. Verplaatsing van het toernooi naar een ander tijdstip is daarbij een optie, maar het is ook mogelijk dat Zwitserland volgend jaar het toernooi organiseert en derhalve alle toernooien op de agenda een jaartje opschuiven.

In Duitsland...

is er dus onduidelijkheid over wat er in Beieren gaat gebeuren, de DEL houdt zich tegenover het Duitse ijshockeyblad Eishockeynews op de vlakte. 'We hebben op dit moment geen nieuwe informatie van overheden dat wedstrijden afgelast moeten worden of zonder publiek gespeeld moeten worden. Onze aan de play-offs deelnemende clubs zijn hierover wel in contact met overheden', zo wordt hoogste baas Gernot Tripcke geciteerd.

In de NHL...

gaan de wedstrijden voorlopig gewoon door, wel wordt de toegang tot kleedkamers sterk beperkt. Ook geldt er vanuit de NHL een verbod voor werknemers van de liga op zakenreizen buiten Noord-Amerika. Commissioner Gary Bettman wilde nog niet speculeren over het stilleggen van de competitie of het spelen in lege hallen. 'Het is op dit moment voorbarig om over dat soort zaken te speculeren, vooral omdat nog onduidelijk is of er noodzaak voor is in Noord-Amerika. We blijven op de hoogte, blijven communiceren met iedereen die er toe doet en handelen als dat noodzaak wordt', aldus Bettman.

Dat raakte echter al snel...

achterhaalt. Santa Clara County in Californi√ę stelde een ban in voor evenementen met meer dan duizend bezoekers. Daaronder vallen ook de thuiswedstrijden van de San Jose Sharks. Het eerstvolgende evenement in de hal van de Sharks, het SAP Center, staat echter pas voor 17 maart op het schema. De Sharks kunnen ervoor kiezen de wedstrijd elders te spelen, in een lege hal of op een later tijdstip, zo meldt TSN.

Herentals en Leuven...

maken vanavond uit wie de vierde ploeg is in de halve finale van het kampioenschap in de Beneliga. De twee teams staan vanavond om 20.30 uur tegenover elkaar in Herentals. De Belgische krant Het Laatste Nieuws laat aanvaller Iniaz Steyaert van Leuven aan het woord, die vooral goalie Ryan Malinowski en verdediger Adam Logozzo prees. 'Het was zondagavond een geweldige prestatie van de hele ploeg en van die mannen. Onze imports bewijzen zo opnieuw hun meerwaarde. Maar we stonden er ook als ploeg. Iedereen was mentaal en fysiek op niveau en alle spelers hadden hun rol. Dit is een geweldige opsteker en we hebben weer bewezen dat we voor eender welke ploeg een gevaar kunnen zijn.'

Hij heeft ook vertrouwen...

in een goede afloop. 'We zijn natuurlijk geen favoriet, maar ik ben ervan overtuigd dat we een uitdager zijn voor de titel. Dankzij deze zege zakken we met een goed gevoel naar Herentals af. We hebben daar dit seizoen twee van onze drie wedstrijden gewonnen, dus we maken zeker kans. Ik denk dat de volgende ronde haalbaar is.'